Waarom de kosten voor de frituur de pan uitrijzen
Koken & EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: waarom frituren voorlopig nog wel even een prijzige manier van bereiden blijft.
Frituren is de beste kooktechniek op aarde. Dat claimt kookboekenschrijver Meneer Wateetons in zijn onlangs verschenen eerbetoon aan de frituurpan: Over frituren. Een kookboek over frituren, terwijl de frituurpan vanwege gezondheidsredenen steeds vaker plaatsmaakt voor de airfryer. Wat Wateetons betreft is de frituur springlevend. ,,Fuck de airfryer.”
Het mag dan misschien wel de beste kooktechniek op aarde zijn, het is ook een die steeds duurder wordt. Met temperaturen van rond de 175 graden rijzen de energiekosten de pan uit. Snackbarhouders klagen over torenhoge stroomrekeningen. Frietbakkers hebben het zo zwaar dat ze ermee stoppen.
Maar onderschat de airfryer niet. De Consumentenbond testte vorige maand 66 heteluchtfriteuses en keek daarbij ook naar het energieverbruik. Volgens de bond zijn de minioventjes ‘energieslurpers’. ,,Sommige airfryers verbruiken voor een flinke schaal frites net zo veel stroom als een koelvriescombinatie voor een hele dag koelen en vriezen”, aldus De Consumentenbond.
Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak
Het voordeel van de airfryer ten opzichte van de frituur is dat olie toevoegen niet nodig is. Goed, een zak aardapelfriet voor de airfryer bevat wel wat meer olie dan een zak voor de frituur. En airfryerfriet is ook duurder. Olie is sinds de oorlog in Oekraïne duur, weet Jasper Endlich van Vesper, een Nederlands bedrijf dat levensmiddelenmarkten met slimme tools en op de voet volgt. ,,De prijsstijging begon met zonnebloemolie omdat Rusland en Oekraïne daarvan de grootste producenten zijn.”
De olie-inflatie sloeg snel over naar andere plantaardige soorten. ,,Indonesië stelde zelfs een exportverbod in voor palmolie”, weet Endlich. ,,Om zo tekorten en prijsstijgingen tegen te gaan.” Vorige week publiceerde de FAO de Food Price Index. Goed nieuws: eten en drinken wordt goedkoper. ,,Maar plantaardige olie blijft duur. Zonnebloemolie is inmiddels weer iets goedkoper geworden, nu is vooral sojaolie duur.”
Dure plantaardige olie is niet voor alle frietliefhebbers een probleem, een deel frituurt het liefst in ouderwetse ossewit. ,,Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak”, zegt Wateetons. Het vet afkomstig van runderen bevat wel veel verzadigd vet. En dat is niet gezond, zegt Sander Kersten, hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics aan de Wageningen Universiteit. Hoewel er online hele groepen zijn die het hier niet mee eens zijn, is het volgens Kersten gevaarlijk om positiever te gaan denken over verzadigde vetten. ,,Het laat cholesterol stijgen, en cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.”
Pindaolie is stabieler dan zonnebloemolie
De stelregel van Kersten: hoe vloeibaarder een vet, hoe meer onverzadigde vetzuren en dus hoe gezonder. Dat betekent dat frituurolie beter is. Al is de ene frituurolie de andere niet. In frituurolie zit vaak zonnebloemolie, maar kan ook andere soorten plantaardige olie zitten. Zoals raapolie, koolzaadolie en maisolie, maar ook palmolie.
Wie plantaardig wil frituren, kan volgens Wateetons het beste kiezen voor arachideolie. De olie die beter bekend staat als pindaolie, is volgens Wateetons stabiel en geschikt voor uiteenlopende frituurbereidingen. Zelfs beter dan olie van zonnebloemen. ,,Zonnebloemolie gaat vanwege oxidatie sneller in kwaliteit achteruit en moet je daarom na een keer of vijf frituren al vervangen.”
De frituurliefhebber is voorlopig wel relatief duur uit. De energiekosten zullen niet dalen en ook de prijzen voor plantaardige olie blijven hoog. Al biedt een eventuele recessie wat hoop. ,,Daardoor zal de vraag naar olie afnemen”, legt Endlich uit. ,,En ook omdat we verwachten dat de productie van plantaardige olie toeneemt, kan de prijs omlaaggaan.”
,,Bij de tweede was ik helemaal verzot op patat. Vooral patat van de McDonald’s. Dan kon ik zelfs uit het werk langs de Mac gaan, en een halfuur later eten staan te koken voor de rest", vertelde Lyse tegen Ouders van Nu. Hier vind je nog 18 andere rare fratsen die vrouwen uithaalden toen ze zwanger waren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag.