Waarom ananas zorgt voor een tintelende tong (en hoe je dit kunt voorkomen)
Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.
Delen per e-mail
In een video op de facebookpagina van tv-programma Keuringsdienst van Waarde legt een expert uit hoe het zit met de ananas. De tropische vrucht is eigenlijk een schijnvrucht, omdat deze niet alleen uit het vruchtbeginsel ontstaat. Of een ananas rijp is kun je zien aan de middelste bladeren bovenop, die zijn dan makkelijk los te trekken. Daarnaast heeft een rijpe ananas een sterke, karakteristieke geur.
Bromelaïne
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een zogenoemd ‘proteolytisch enzym’. Dit enzym breekt proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt. ,,Dit is niets om je zorgen over te maken”, schrijft Didi Koller. ,,Je mond maakt continu nieuwe cellen aan die de beschadigde cellen te vervangen.”
Bromelaïne heeft ook veel goede eigenschappen en wordt daarom ook wel gebruikt als supplement. Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend. In Europa wordt het bijvoorbeeld gebruikt om het herstel te bevorderen na een operatie of een sportblessure.
Tinteltong
De meeste bromelaïne bevindt zich in het midden van de ananas, in de stam. Hoe meer naar de buitenkant, hoe minder van het enzym. ,,Wil je een tinteltong voorkomen, dan kun je dus beter de stukken eten vlak onder de schil”, aldus Koller. Door de ananas te verwarmen wordt het enzym afgebroken en verdwijnt het effect. Gooi je ananas dus lekker in de oven of op de gril. Bij het inblikken wordt ananas ook zodanig verwarmd dat de bromelaïne wordt afgebroken.
Bekijk hier hoe je ananas van de BBQ met yoghurtsorbet en crumble maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’ -
Wat Eten We Vandaag: Zalm in paprikasaus met geroosterde groenten
In dit overheerlijke ovengerecht wordt zalm gecombineerd met een zelfgemaakte paprikasaus en geroosterde groenten. Een makkelijk en snel gerecht boordevol groenten. -
Wat Eten We Vandaag: Panzanella salade met zelfgemaakte vinaigrette
Deze typisch Italiaanse broodsalade vindt zijn oorsprong in het prachtige Toscane. Van origine een recept voor de arme bevolking, gemaakt van restjes oud brood en tomaat. Tegenwoordig een klassieke salade en nog lekkerder met een olijfolie van goede kwaliteit. -
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt. -
PREMIUMGouden Pollepel thuis
Een portie oud-Rotterdamse gezelligheid op bestelling; in Old Dutch is de klant nog altijd koning
Restaurant Old Dutch is een oer-Rotterdams horeca-monument, een icoon. Met een vaste klantenkring van welgestelde families, zakenmannen en bekende Rotterdammers. Ook tijdens de lockdown weet gastheer en eigenaar Aad van der Stel hoe hij het zijn klanten naar de zin moet maken.
-
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Wat Eten We Vandaag: Rijst met kip en groenten in een zelfgemaakte saus
Simpel, maar lekker! Dit gerecht heeft een oosters tintje doordat de kipblokjes worden gebakken in een zelfgemaakte saus. De kip met groenten wordt geserveerd bij rijst: een heerlijke maaltijd die in een half uurtje op tafel staat. -
PREMIUMKoken & eten
Horecaondernemer Danny houdt terras op 21 april dicht: ‘Dit is zelfmoord, zo’n soort tent ben ik niet’
Dat het kabinet vanaf 21 april de terrassen en winkels hoopt te kunnen openen, leidt tot een jubelstemming bij veel horecaondernemers. Toch zitten niet alle ondernemers te springen. Danny Snaaijer houdt zijn zaak bijvoorbeeld potdicht.