Waar bewaar jij je tomaten? Hier zie je hoe ze het lekkerst blijven

In de koelkast? Of juist op het aanrecht? De beste bewaarplaats van tomaten is onderwerp van discussie in veel huishoudens. Wetenschappers vertellen hoe het echt zit in de nieuwe video van Foodbusters.

Er is maar één antwoord het juiste, zo blijkt uit de video van Foodbusters. Tomaten bewaar je het best... buíten de koelkast. Ernst Woltering, tomatenonderzoeker, deed onderzoek naar de invloed van temperatuur op tomaten en legt uit waarom je ze beter op het aanrecht kunt leggen. 

,,Als de temperatuur flink onder de tien graden is gaat de tomaat daar nadeel van ondervinden", zegt Woltering. ,,Je ziet het niet, maar in de tomaat gaan processen mis.” 

Rijping stopt bij kou

Een tomaat is een levend organisme, ook al zit hij niet meer aan de plant vast. Het rijpingsproces - dat voortduurt - stopt abrupt als je hem naar de kou van de ijskast verbant. ,,De productie van aromastoffen wordt helemaal lamgelegd.” 

Volledig scherm
Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast. © Shutterstock

Karton

De smaak van de tomaat komt voort uit een mix van chemische stoffen in de vrucht. Die beginnen te verdwijnen bij lage temperaturen. En daarbovenop ontstaan juist smaken die we onaangenaam vinden. ,,Het goede aroma verdwijnt en er komt een slecht aroma bij", aldus Woltering. ,,Je krijgt een tomaat die een beetje naar karton gaat smaken. Dus alles pleit ervoor dat je ze niet in de koelkast moet leggen.”