‘Voorverpakte salades zorgen voor nieuwe ziekten’
Koken & etenSinds de intrede van kant-en-klare salades in de vroege jaren 80, zijn vers gesneden bladgroenten in zakjes gestaag populairder geworden. Maar naarmate die markt groter wordt, duiken er ook steeds meer nieuwe ziektes op.
Dat blijkt uit een artikel van wetenschappers van de universiteit van Turijn die verscheen in het toonaangevende tijdschrift Plant Disease. Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste worden de seizoensgebonden producten onder een hoge oogstdichtheid geproduceerd. Probleem is dat dit gebeurt tijdens wel vijf tot zes cycli per jaar en dan ook nog bij bedrijven waar een tekort heerst aan de juiste chemische middelen die ziekten bij planten bestrijden (fungiciden).
Bovendien worden de gewassen nu door de internationale handel niet alleen meer in hun oorspronkelijke omgeving geteeld, maar ook op vreemde ondergronden, waar zich andere ziektes voordoen. In sommige gevallen kan het zijn dat een laag niveau van zaadbesmetting al leidt tot de snelle opkomst van nieuwe ziekten in nieuwe geografische gebieden. Daardoor kan het natuurlijk biologische evenwicht verstoord worden en een verwoestende epidemie ontstaan.
Klimaatverandering
Ook de klimaatverandering vormt een dreiging doordat de ontwikkeling en verspreiding van plantenziektes beïnvloed wordt. Daarnaast zorgen stijgende temperaturen ervoor dat planten minder weerstand hebben tegen ziekteverwekkers. Daarom moeten bedrijven hun strategieën om die ziekteverwekkers te bestrijden herzien zodat ze ook bestand zijn tegen de nieuwe, warmere temperaturen.
De nieuwe ziektes die opduiken op voorverpakte bladgroenten komen namelijk vaak doordat ze een voorkeur hebben voor hoge temperaturen.
Geen paniek
De onderzoekers ontdekten vooral nieuwe ziekten die de bladeren doen verwelken en bladvlekken veroorzaken en dat op tal van soorten bladgroenten zoals raketsla, veldsla, andijvie en spinazie. Hoewel de grootste dreiging schuilt voor de producenten, kunnen de ziektes ook de consument schaden. ,,Bladgroenten kunnen geïnfecteerd worden en als de hygiënische omstandigheden het laten afweten, dan kunnen ziektes als E. Coli en Salmonella veel sneller verspreid worden”, aldus de onderzoekers. Toch is er niet meteen reden voor paniek. ,,Producenten van kant-en-klare producten moeten zich aan strikte voorschriften houden. Als daaraan voldaan wordt, is de kans klein dat de ziekteverwekkers zich verspreiden.”
Ondanks die regels zijn er wereldwijd wel al ziekteverwekkers gevonden op die kant-en-klare bladgroenten. Wil je voorkomen dat je ziek wordt, dan eet je volgens de onderzoekers de voorverpakte sla het best zo snel mogelijk op zodat de bacteriën minder kans hebben om zich te vermenigvuldigen.
Toch liever verse groenten en salade? Probeer deze bloemkoolsteak met salade eens:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Als je wil afvallen, smokkel dan iets meer eiwit in je dieet
Voor onze grootouders leek het simpel, elke dag gezond eten. Nu is het zonder scheikundig kennis moeilijk te ontcijferen wat er allemaal in onze voeding zit. Onze experts geven inzicht in dat waar onderzoekers het tenminste over eens zijn: dit is echt gezond eten. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
Welke melk is het beste om te drinken?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze week antwoord op de vraag: welke melk kan ik het beste drinken. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden?
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met broccoli en gehaktballetjes
Deze pasta met zelfgemaakte tomatensaus bevat veel groenten en staat in een handomdraai op tafel. Je kunt gemakkelijk variëren door het gehakt te vervangen voor kip of de broccoli door courgette. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.