Voel je kiplekker met veertig tenen knoflook
Koken & EtenRonald Giphart was getuige van een kookwedstrijd onder ambitieuze artsen. En hij deed zelf ook mee.
Delen per e-mail
Ooit was ik nachtportier in een ziekenhuis, een baantje waarvoor ik zeven nachten aaneen in eenzaamheid achter een balie zat te wachten op reuring (mijn eerste twee romans heb ik in het ziekenhuis geschreven).
Hoogtepunt van de nacht was immer ‘de soep’. Als de omstandigheden het toelieten aten het dienstdoende nachthoofd en ik, eventueel aangevuld met wakkere arts- assistenten of laboranten, gezamenlijk een dampende kom, uit een pan die door een kantinemedewerker de avond ervoor was klaargezet in de pantry.
Bijna altijd ging het om waterige groentesoep met verdwaalde doodgekookte ballen of een al even laffe minestrone die een paar maanden had gekookt. Als we geluk hadden, zat er een lugubere bruinebonensoep in het pannetje, die we konden meesmokkelen om thuis butsen en gaten in muren mee te pleisteren.
Een van de nachthoofden ergerde zich aan de pannetjes die voor ons werden achtergelaten. Daarom nam zij op een nacht haar eigen soep mee, met aan mij de impliciete uitdaging de dienst erop ook een zelfbereide soep mee brengen. Competitie is altijd een goeie aanjager voor alles en daarom ontstond al snel de wedstrijd ‘wie maakt hier nu eigenlijk de lekkerste soep?’. Later sloten ook andere nachthoofden zich hierbij aan en zelfs arts-assistenten begonnen mee te doen.
Op een nacht serveerde een van de artsen een knoflooksoep waarin hij naar eigen zeggen veertig tenen had verwerkt. Dat leek mij een ontzaglijk hoog aantal. Voor het eerst voelde ik argwaan bij de competitieve huisvlijt van mijn nachtelijke collega’s. Veertig tenen was genoeg om de hele ziekenhuishal in een walm te zetten. Leek me.
Ik zat er naast. Omdat de arts de knoflooktenen langdurig had laten sudderen was de allylmethylsulfide (het stofje dat de kwalijke geur veroorzaakt) voor een groot deel uit de soep verdwenen. De jonge dokter wist te melden dat er in knoflook geweldige andere stofjes zitten, die helpen bij het opbouwen van weerstand en de kans op verkoudheid verminderen. Het was niet alleen soep die hij ons voorschotelde, het was ook bijna een medicijn.
Enfin. Ik moest deze zomer aan dit verhaal denken toen mijn oudste zoon, bladerend in een Frans kookboek in ons vakantiehuisje, een traditioneel Frans gerecht vond genaamd ‘poulet avec quarante gousses d’ail’, oftewel kip met veertig tenen knoflook. Die avond dook hij in de keuken om deze medicinale schotel te bereiden en toegegeven: zijn gerecht won op alle fronten.
Knoflookkip
voor 4 personen
- 1 hele kip van ongeveer 1,5 kilo
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 1 takje verse rozemarijn, fijngesneden
- 2 takjes tijm, gesneden
- 2 el verse dille, gesneden
- ongeveer 40 tenen knoflook, ongepeld
- 1 wortel, in blokjes
- 1 ui, in stukjes
- 300 ml witte wijn (mag zoete zijn, hoeft niet)
- 25 g boter, in blokjes
- 3 el verse peterselie, zeer fijn gesneden
- 2 stokbroden of 8 sneetjes geroosterd brood
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de kip met de rozemarijn, tijm, dille, de helft van de bleekselderij en acht tenen knoflook. Bind de poten samen met een touwtje. Leg op de bodem van een ovenschaal tien tenen knoflook, de resterende bleekselderij en wortel. Bestrooi de kip met zout en peper. Giet olie over de kip en leg hem in de schaal. Leg de overige knoflooktenen eromheen. Giet er witte wijn bij en dek af met aluminiumfolie. Na anderhalf uur in de oven is de kip gaar. Haal de kip uit de schaal, zeef het vocht boven een pan en bewaar alleen de tenen knoflook. Kook het vocht goed in. Roer wat blokjes boter door de saus. Leg de kip op een schaal met saus, knoflooktenen en peterselie. Serveren met geroosterd brood of stokbrood. Druk de zachte knoflookmassa uit de schil en smeer deze over de kip of het brood.
Zit je altijd te tobben met pellen? Zo gaat knoflook pellen gemakkelijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Zo ziet ons menu eruit in 2050
In 2050 zijn we naar schatting met tien miljard mensen op aarde. Om die allemaal te voeden, moeten we anders gaan eten. Hoe ziet het menu van de toekomst eruit? -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt. -
video
Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
Supermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’ -
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur.
-
PREMIUMDE STARTER
‘Gezonde voeding is een heel goed wapen tegen corona, maar je kunt écht wel een keer een frietje eten’
Vanessa Prinz (53) uit Gorinchem richt zich als orthomoleculair voedingsadviseur op de vraag welke voeding beter bij je lijf past, zodat je beter gaat functioneren. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.”