Voedselwaakhond waarschuwt voor drugs in champagneflessen: ‘klein slokje kan dodelijk zijn’
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de grote champagneflessen (drie liter) van het merk Moët & Chandon Ice Impérial. Onlangs werd er in een aantal flessen, zowel in Duitsland als in Nederland, de harddrug MDMA aangetroffen. In Duitsland overleed iemand na het drinken uit zo'n fles. ‘Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn.’
De voedselwaakhond heeft dan ook een duidelijke waarschuwing: ‘Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van de flessen is levensgevaarlijk.’ In het Zuid-Duitse Weiden werden zeven restaurantbezoekers in de leeftijd tussen de 33 en 52 jaar met vergiftigingsverschijnselen opgenomen nadat ze hadden gedronken van zo'n fles, een 52-jarige man overleed. De gasten hadden nog geklaagd over de afschuwelijke smaak van de champagne.
In Nederland zijn tot nu toe vier mensen ziek geworden van de met xtc gevulde flessen champagne. De flessen werden via een tot nu onbekende website gekocht.
Onduidelijk is hoe de MDMA in de flessen terecht is gekomen. Mogelijk hebben drugsdealers een fout gemaakt bij de verspreiding van de flessen. Het is daarom niet uitgesloten of er nog meer van deze flessen met de gevaarlijke stof in omloop zijn, aldus de NVWA. ‘Ook kan niet uitgesloten worden dat er andere flessen van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit.’
Wijkt af
De NVWA roept consumenten op waakzaam te zijn bij flessen Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter met lotcode LAJ7QAB6780004. ‘Laat de fles onaangeroerd staan, wanneer de inhoud afwijkt van wat gebruikelijk is voor champagne.’ Flessen die zijn gevuld met MDMA zien het van buiten hetzelfde uit, maar bij het inschenken ontstaat een duidelijk verschil. Zo bruist het niet, heeft het een roodbruinige kleur die naar verloop van tijd donkerder wordt, en heeft het een afwijkende anijsgeur.
Bij twijfel, niet proeven, waarschuwt de NVWA. ‘Zelfs een vingertop in de vloeistof dopen en ervan proeven kan, ook zonder doorslikken, tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn.’ Bel gelijk de politie, of 112 wanneer je toch wat van de vloeistof binnen hebt gekregen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Enchiladas met kip
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta met spinazie en citroenboter
Pasta is altijd een goed idee, je kunt er namelijk oneindig mee variëren. Wil je een keer een iets nieuws proberen? Kies dan voor deze makkelijke pasta met spinazie en zelfgemaakte citroenboter. In dit recept gebruiken we enkel de schil van de citroen, wat een frisse citroensmaak geeft zonder dat het zuur wordt. Ook fijn: de pasta staat binnen 20 minuten op tafel. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Wat Eten We Vandaag: Luikse gehaktballen
‘Boulets à la Liégeois’, ofwel Luikse gehaktballen, is een traditioneel streekgerecht uit het Belgische Luik. De gehaktballen worden langzaam gegaard in een zoetzure saus van azijn, bier en stroop. Lekker met verse frieten en een frisse salade. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta guacamole
Je kent het vast wel: guacamole. Een heerlijke dip van avocado, tomaat, rode ui, limoen en koriander uit het zonnige Mexico. Maar wat nou als je deze ingrediënten samenbrengt en verwerkt in een pasta? Het resultaat: een makkelijke, frisse en oh zo lekkere pasta. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim
Het is weer tijd voor asperges. Om dit te vieren hebben wij een recept met gegrilde asperges, burrata en amandel-knoflookruim. Genieten.