Voeding wordt duurder: deze producten stegen het meest in prijs (en het einde is nog niet in zicht)
Koken & EtenIedereen merkt het in de supermarkt: boodschappen worden duurder. Dat komt vooral door de gestegen kosten bij de producenten, onder andere door stijgende energie- en grondstoffenkosten. Bij welke producten zien consumenten dat vooral terug?
Boodschappen drukken zwaarder op het budget van consumenten en dat lijkt niet te veranderen komende tijd. Onderzoekers van ABN Amro noemen een verdere stijging van de voedselprijzen ‘onvermijdelijk’. Dat heeft te maken met een aantal factoren, aldus Nadia Menkveld, econoom en samensteller van het onderzoek. Als voorbeelden noemt zij de grondstofprijzen, de verpakkingsprijzen, de vervoerskosten en de energiekosten.
De totale prijsstijging van voeding in januari van dit jaar in vergelijking met vorig jaar is 4,3 procent, aldus cijfers van CBS die Menkveld gebruikt. 2022 zal een onzeker jaar worden voor alle ondernemingen waar eten en drinken een grote rol speelt, aldus de bank. Denk aan horeca, fabrikanten, winkels en broodjeszaken.
Brood: + 4 procent
,,Op de wereldmarkt zie je dat granen duurder zijn geworden en misschien nog duurder gaan worden door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Beide landen zijn graanproducenten.” Als je daarbij optelt dat voor het maken van meel en van brood relatief veel energie nodig is, kun je op je vingers natellen dat aan brood een hoger prijskaartje komt te hangen. Andere kosten die meespelen zijn hogere verpakkings- en arbeidskosten.
Voor een deel nemen fabrikanten - in dit geval de bakkers - de kostenstijgingen nog voor lief. ,,De kosten zijn met 20 tot 30 procent gestegen, maar die stijging zie je nog niet in de prijs in de supermarkt terug”, aldus Menkveld. ,,Er zit een gat tussen de kostenstijgingen en prijsstijgingen in de winkels.”
Margarine: + 10,2 procent Ook bij margarine is een enorme piek te zien. ,,Plantaardige oliën zoals palmolie, zonnebloemolie, sojaolie en koolzaadolie zijn in prijs gestegen”, zegt Menkveld. ,,De gemiddelde wereldmarktprijs voor deze plantaardige oliën staat nu op het hoogste niveau ooit. Alleen al afgelopen maand nam de prijs met 33 procent toe.” Ook bij margarine spelen hogere energieprijzen en verpakkingskosten mee.
Fruit: + 4,8 procent en groente: + 6,3 procent ,,We halen veel groent en fruit uit het buitenland. De importprijzen voor groente en fruit namen in december al met gemiddeld 11 procent toe", legt de ABN Amro-econoom uit. ,,Veel wordt in containers vervoerd zoals avocado’s. De containers zijn door schaarste een stuk duurder geworden. Daarnaast geldt voor Nederlandse groente bijvoorbeeld dat er minder aanbod van tomaten is, omdat de gasprijs zo hoog is en de kassen deels leeg staan. Verder geldt voor akkerbouwproducten zoals aardappelen dat de akkerbouwers hogere kosten hebben van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Zij moeten dus ook hun prijs verhogen.”
Minder letten op duurzaamheid
Logischerwijs zorgen de hogere prijzen voor ander gedrag. ,,40 tot 55 procent van de consumenten geeft aan een sterkere focus te hebben op prijs ten koste van andere koopmotieven, zoals gemak en duurzaamheid. Zij kopen bijvoorbeeld vaker huismerken. Daarnaast zegt ruim een kwart minder op duurzaamheid te letten als de boodschappen flink duurder worden.”
ABN Amro verwacht dat de productiekosten in 2022 relatief hoog blijven. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat innovatie en verduurzaming afneemt. De sectorprognose Food 2022-2023 is vandaag gepubliceerd.
Hoe zit het met de boodschappen? Zijn die elke maand duurder? Deze site neemt de proef op de som:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een klein tasje boodschappen voor de hoofdprijs, klanten schrikken zich rot van hoge bedragen op kassabon
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Saoto soep
Deze soep vindt zijn oorsprong in Suriname en is sterk verwant met de Indonesische Soto Ajam. De soep is door Javaanse migranten die naar Suriname trokken meegenomen en aangepast naar de lokale beschikbare ingrediënten. Je kunt de bouillon serveren met alle ingrediënten erin, maar het leukste is om dit in losse bakjes op tafel te zetten. Zo kan iedereen zijn soep ‘aankleden’ naar eigen smaak. -
Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich?
Iedereen drinkt weleens graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap, misschien heb jij er op dit moment wel een klaarstaan voor deze zondag. Vaak is fruitsap ook het eerste waar we naar grijpen als we willen afvallen, maar is dat sap wel zo gezond als we denken? Voedingswetenschapper Jana Van Stappen van de Katholieke Universiteit in Leuven legt uit. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
Wat Eten We Vandaag: Rabarber compote
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Huishoudens gaan er maandelijks fors op achteruit: gemiddeld 40 euro minder in de knip
Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar fors op achteruit in de portemonnee, omdat tal van zaken duurder zijn geworden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met zo’n 40 euro minder moeten doen.