Vleesvervanger ‘te duur’? Met dat excuus kom je steeds minder vaak weg
Koken & EtenDe prijzen van vleesvervangers in de supermarkt zijn steeds vaker goedkoper dan of (ongeveer) gelijk aan die van hun dierlijke variant. Dit blijkt uit onderzoek van ProVeg Nederland, dat zich richt op het versnellen van de overgang naar een plantaardig voedselsysteem.
Bij Jumbo betaal je voor een mandje met de meest gangbare plantaardige producten (zoals burgers, boter en melk) maximaal 0,75 euro meer dan hetzelfde mandje met dierlijke producten. Bij Plus ben je het goedkoopst uit: daar is het plantaardige mandje 0,58 euro goedkoper, zo blijkt uit het onderzoek van ProVeg.
De prijzen van vlees- en zuivelvervangers gingen de strijd aan met de dierlijke tegenhangers in Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk en Plus. In totaal ging het om 144 van de goedkoopste plantaardige producten met hun dierlijke tegenhangers in dezelfde gewichtsklasse. Van de vleesproducten werden de goedkoopste en duurste variant verzameld.
Een relatief klein deel van de plantaardige producten is goedkoper dan de dierlijke variant: 20 procent. Dit geldt onder meer voor sojamelk en margarine. Het verschil met melk is 10 cent voor een literpak. Voor plantaardige margarine betaal je een stuk minder. Het prijsverschil ligt daar tussen de 0,33 en 0,58 euro per 100 gram. In de helft van de supermarkten zijn plantaardige burgers, kaasplakken en schnitzels goedkoper.
Plantaardige burger goedkoper bij Plus
Bij Plus betaal je voor 100 gram plantaardige burger 0,29 euro minder, bij Aldi 0,28 euro en bij Lidl 0,20 euro. Bij de overige drie supermarkten is het juist duurder (0,37 euro). Voor 100 gram kaasplakken betaal je bij Albert Heijn, Jumbo en Lidl zo’n 0,05 euro minder. Plantaardige schnitzel verschilt tussen de 0,11 en 0,20 euro met de dierlijke tegenhanger, behalve bij Dirk en Plus (respectievelijk +0,15 en +0,35 euro per 100 gram).
De bereidheid om meer te betalen voor plantaardige producten is niet heel groot, dus als je dat prijsverschil wegneemt zullen mensen er vaker voor kiezen
,,Er is steeds meer interesse in alternatieven voor vlees en zuivel, die markt groeit heel erg en mensen zijn echt op zoek naar manieren om minder vlees te eten”, weet Pablo Moleman, woordvoerder van ProVeg Nederland. ,,Maar de bereidheid om meer te betalen voor plantaardige producten is niet heel groot, dus als je dat prijsverschil wegneemt zullen mensen er vaker voor kiezen.”
We hopen dat je bij de grote supermarkten uiteindelijk voor plantaardige producten standaard hetzelfde betaalt, en dat de rest dan volgt
Volgens Moleman is er bij veel consumenten weinig kennis over de actuele prijzen van vleesvervangers. ,,Ik was zelf ook verrast dat een aantal plantaardige producten goedkoper is. Ik dacht bijvoorbeeld dat kaasplakken schreeuwend duur zijn, maar dat is een verouderd beeld van een paar jaar terug. Dat geldt waarschijnlijk voor meer mensen.”
Marktleider Albert Heijn heeft een aantal prijzen al aangepast om die gelijk aan of goedkoper dan de dierlijke variant te maken. Ook Jumbo wil hier aandacht aan besteden. Moleman: ,,We hopen dat je bij de grote supermarkten uiteindelijk voor plantaardige producten standaard hetzelfde betaalt, en dat de rest dan volgt. Als supermarkten ook nog meer grootverpakkingen introduceren maak je het voor gezinnen en grootverbruikers ook makkelijker om de overstap te maken.”
Kok Bregje Mols laat zien hoe je kookt zonder vlees of vis maar dan zonder de bekende vervangers uit de supermarkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dag van de lasagne: met deze zes verrassende varianten maak je er iets speciaals van
Heb je een excuus nodig om lasagne te eten? Grijp de feestdag van de lasagne aan om er een te maken deze week. Het is onduidelijk waar de Dag van de Lasagne (29 juli) vandaan komt, maar de Italiaanse klassieker heeft veel fans. Hieronder vind je zes verrassende varianten van Eatertainment. -
Koken & Eten
Aluminiumfolie: handig product in de keuken, maar soms kun je het beter niet gebruiken
Wie een Turkse pizza bestelt, krijgt die meestal verpakt in aluminiumfolie. Ook restjes eten doen veel mensen in zilverpapier voor ze die in de koelkast stoppen. Aluminiumfolie vormt een goede beschermlaag tegen vuil en bacteriën, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Maar is het schadelijk voor je gezondheid? En kun je er alles veilig mee inpakken? -
Koken & Eten
Eet je koolhydraatarm? Dan passen deze vijf lunches perfect bij jouw eetstijl
Als je weinig koolhydraten eet, zijn er meer dan genoeg alternatieven voor de boterham met kaas tussen de middag. Een verrassende salade met gehakt bijvoorbeeld of een rijke soep. Hieronder vind je vijf recepten van Eatertainment. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Koken & Eten
Mythes ontkracht: kippensoep geneest verkoudheid niet, maar dit doet het wel
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes waardoor je je beter voelt welkom. Kippensoep bijvoorbeeld: daarvan wordt vaak gezegd dat het helpt om dat intense hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo?
-
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Koken & Eten
Avocado blijkt bijzondere vrucht, want hij verdeelt ons land in tweeën
Veel Nederlanders hebben de avocado in hun hart gesloten, maar er zijn ook veel landgenoten die zo'n vrucht nooit eten. Hoe zit dat? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?