Varkensvlees veel duurder: ‘Dit zorgt voor meer vet op onze botten’
Het werd al gevreesd door liefhebbers, maar nu is het echt zover: varkensvlees is een stuk duurder geworden. De prijzen zijn wereldwijd al met 40 procent gestegen en dat percentage kan nog verder oplopen. Dat is slecht nieuws voor consumenten, maar goed nieuws voor varkenshouders: „Dit zorgt voor meer vet op onze botten.”
Delen per e-mail
In China, dat ongeveer de helft van het totale aanbod levert, heerst op dit moment de Afrikaanse varkenspest. Hierdoor sterven veel varkens, met als gevolg een wereldwijde schaarste en een stevige prijsstijging.
Dat merken Nederlandse varkenshouders volgens Eric Stiphout, vice-voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), nu ook. „Je ziet de waarde van varkens nu met rasse schreden omhooggaan. In vergelijking met het begin van het jaar is een varken nu ongeveer veertig euro meer waard.” En dat is prettig, zegt Stiphout. „Dit zorgt voor meer vet op onze botten, varkenshouders kunnen nu hun reserves aansterken.”
In vergelijking met het begin van het jaar is een varken nu ongeveer veertig euro meer waard
Consumenten hoeven volgens Stiphout niet meteen te vrezen. De prijs van varkensvlees zal waarschijnlijk niet direct heel hard stijgen. „De meeste supermarkten hebben nu nog marges waarmee ze dit op kunnen vangen, maar als de schaarste nog een jaar duurt kan de prijs echt omhoogschieten.”
Varkenspest in Nederland
Zelf heeft Stiphout meer oog voor een ander mogelijk probleem: de kans dat de Afrikaanse varkenspest overwaait naar Nederland. Het virus, dat onder andere door wilde zwijnen verspreidt wordt, grijpt snel om zich heen en is al in België gesignaleerd. En die Belgische wilde zwijnen kunnen zomaar over de Nederlandse grens wandelen en het virus meenemen.
We letten hier zeer scherp op, maar we zijn niet meteen bang. Onze sector is professioneel en de hygiëne is goed
Dat is volgens Stiphout een potentieel gevaar voor Nederlandse varkenshouders. De POV gaat daarom in gesprek met Nederlandse provincies om te kijken hoe ze de populatie van wilde zwijnen in Nederland ‘virusvrij’ kunnen houden. Stiphout stelt dat waakzaamheid essentieel is. „We letten hier zeer scherp op, maar we zijn niet meteen bang. Onze sector is professioneel en de hygiëne is goed.”
Ook de Nederlandse consument hoeft niet meteen bang te worden, zegt Stiphout. „Varkensvlees in Nederland is van Nederlandse afkomst, dus je hoeft als consument nu niet bang te zijn dat het besmet is.”
Tientallen activisten uit verschillende landen bezetten vorige week de boerderij van deze boer uit Boxtel. Het is mogelijk dat een activist de internationaal verspreide varkenspest bij zich droeg, waardoor deze boer geen varkens afvoert voor de incubatietijd voorbij is:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner.