Het is vandaag Pindakaasdag!
Volledig scherm
Het is vandaag Pindakaasdag! © Shutterstock

Van een boterham ‘oorlog’ tot plakfobie: dit wist je nog niet over pindakaas

pindakaasdagHet is vandaag in Amerika Nationale Pindakaasdag. Omdat het broodbeleg ook in Nederland immens populair is, vieren wij de feestdag mee. Dit wist je nog niet over het bruine goedje.

Pindakaas werd eind 19de eeuw bedacht door een Amerikaan. Het beleg is nog steeds populair in Amerika, waar het peanut butter heet. Net na de Tweede Wereldoorlog werd peanut butter in ons land geïntroduceerd. Maar omdat het woord ‘boter’ alleen bedoeld was voor roomboter, mocht het product hier geen ‘pindaboter’ heten. Daarom is voor pindakaas gekozen.

Er rollen jaarlijks 20 miljoen potten met Calvé-pindakaas van de band voor de Nederlandse markt, laat producent Unilever weten. De populairste smaken zijn de ‘gewone’ pindakaas en de variant met stukjes pinda. Qua populariteit in de supermarkt verslaat pindakaas de hagelslag en chocoladepasta, ziet Albert Heijn.

,,We merken bij onze categorie van ontbijt en broodbeleg de trend van steeds puurder en gezonder willen eten’’, zegt woordvoerder Felicity Bijnaar. ,,Dat zien we terug aan de populariteit van pindakaas die enkel uit gemalen pinda’s of noten bestaat, zonder toevoegingen.’’

Er verschijnen steeds meer variaties op het product, van ‘pure’ pindakaas tot diverse smaken. De Pindakaaswinkel verkoopt smaken als knoflook en gebakken ui en kokos. ,,Al blijft onze best lopende de natural-versie’’, zegt woordvoerder Chiel Spuitenburg. ,,Kort daarna komen de karamel zeezout en chilipeper citroengras. Die laatste is scherp en daarom niet voor iedereen.’’

Wist jij dit over pindakaas? 

- Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.

- Als je lijdt aan arachibutyrofobie, dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.

- Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.

- Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1100 pinda’s nodig.

Zelf pindakaas maken?

Dit heb je nodig:
450 gram ongezouten pinda’s
½ el zout
2 eetlepels arachideolie (pindaolie)
1 eetlepel honing
Keukenmachine

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ongeveer acht minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Maal de warme pinda’s in de keukenmachine in vier minuten tot een grove, dikke pindakaas. Schep de rand van de kom regelmatig schoon met een spatel.

Voeg het zout, de olie en honing toe en maal nog één minuut tot een gladde pindakaas. Schep in een pot en sluit af.

Variatietip: Houd je van pindakaas met een smaakje? Voeg dan na de honing een eetlepel sambal badjak, een theelepel gemalen kaneel of een theelepel fijngehakte pure chocolade toe.

Bewaartip: Je kunt de pindakaas drie weken in de koelkast bewaren.

Je kunt doodgaan van het eten van een pinda. Hoe dat zit, zie je in deze video: