‘Un pain de stock, s’il vous plaît’: heerlijk versgebakken Frans stokbrood
Ronald GiphartRonald Giphart en fun facts vormen een goed huwelijk. Wat dacht u van deze: jaarlijks verorberen de Fransen met z’n allen 12 miljard stokbroden.
Delen per e-mail
Croissants en baguettes zijn - hoewel beide niet oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk - dé symbolen van de Franse eetcultuur. Deze zomer verblijven we drie weken in Noord-Normandië en ons huisje ligt bij een petieterig dorpje dat uiteraard meerdere bakkerijen heeft. Wat is er lekkerder dan versgebakken Frans stokbrood? Zo goed als niets.
Een jaar of dertig geleden vierde ik met een huisgenoot vakantie in Frankrijk, in een gebied dat uitpuilde van de Nederlanders. Op een middag stapte ik in een dorpje een authentieke Franse boulangerie binnen, waar een mevrouw met een tongval die deed vermoeden dat ze uit Twente kwam, zonder blikken of blozen un pain de stock bestelde. De bakkersvrouw keek haar aan met een bijna vertederde minachting.
Sindsdien bestel ik bij alle bakkers waar ik in Frankrijk kom ook glashard un pain de stock, gewoon om even de blik in de ogen van de verkoper te zien.
De Fransen en hun brood. In Frankrijk is 65 procent van het geconsumeerde brood afkomstig van kleine, merendeels onafhankelijke ‘warme bakkers’. Slechts 33 procent komt uit de fabriek of de ovens van de supermarkt. Het overige brood wordt geïmporteerd, wat je je gewoon bijna niet kunt voorstellen, want waarom zou je brood willen importeren als in elk gehucht zulk geweldig brood wordt gebakken?
De Franse overheid heeft allerlei decreten en wetten opgesteld waaraan broden en bakkerijen moeten voldoen. Zo is het voor een bakker verboden om bevroren deeg af te bakken en dat te verkopen als vers brood - zoals bij ons maar al te vaak voorkomt. Een bakker mag zich in Frankrijk pas bakker noemen als hij of zij zijn of haar eigen bloem selecteert, zelf deeg kneedt en dit deeg bakt in een eigen oven.
Even watfun facts. Er zijn in Frankrijk 35.000 bakkerijen, oftewel één bakker voor iedere 1800 inwoners. Iemand heeft uitgerekend dat per seconde 320 baguettes worden verorberd. Dagelijks eten 63 miljoen Fransen samen 32 miljoen baguettes, oftewel een half stokbrood per persoon. Jaarlijks zijn dat er bijna 12 miljard.
Het dorp waar wij dit jaar verblijven ligt op een uur rijden van de oude middeleeuwse universiteitsstad Rouen, waar sinds 1974 het prestigieuze Institut National de la Boulangerie et Pâtisserie (INDB) is gevestigd, dé bakkersschool van Frankrijk. Het gebouw herbergt 8000 studenten, zeven afzonderlijke bakkerijen, de grootste bakkersbibliotheek van Frankrijk én een restaurant - waar ik het toch niet aandurfde om een paar pains de stock te bestellen.
Balik ekmek (Turkse stokbroodjes met vis)
Voor vier stuks
- 4 verse makreelfilets (liefst met huid)
- olijfolie
- 4 niet scherpe lichtgroene pepers (bijvoorbeeld uit de mediterrane winkel)
- 4 stukken pain de stock of pistoletjes
- zeezout
- chilivlokken
- 2 vleestomaten, in plakken
- 1 rode ui, in halve ringen
- 1 citroen, in 4 parten
Franse stokbroden zijn overal op aarde populair en je vindt ze van Vietnam tot de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika tot Polen en Turkije. We maken balik ekmek, Turks voor ‘broodje vis’, een van de populairste straathappen van Istanbul.
Smeer de makreelfilets in met de olijfolie. Verhit een grillpan en bak hierin de filets op de huidkant ongeveer 3 minuten. Leg de eveneens geoliede pepers ernaast.
Draai de makreelfilets voorzichtig om en bak ze nog eens 2 minuten. Vergeet de pepers ook niet om te draaien.
Haal de vis en pepers uit de pan. Snijd de stukken stokbrood open en rooster ook deze even in de pan. Beleg het brood met de makreel en strooi er wat zeezout en chilivlokken overheen.
Garneer verder met de pepers, tomaten en ui en serveer er een partje citroen bij.
Afiyet olsun!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Honger naar avocado's nog lang niet gestild: Nederland spil in de wereldhandel
We zijn in ons land dol op avocado’s, maar de groene vruchten leveren ons land ook veel pegels op. Nederland ontwikkelt zich steeds meer als de toegangspoort van Europa voor avocado’s die elders geproduceerd worden, zo meldt het CBS vandaag. Na de VS is ons land de grootste importeur van de populaire vruchten. -
Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.” -
Koken & Eten
‘De hapjes fabrieksmeuk stak mijn dochter zonder tegenstribbelen in haar mond’
Ronald Giphart denkt terug aan een reisje naar België vol oefenhapjes, een food challenge en het beste bloemkoolgerecht dat hij ooit at. -
Koken & Eten
Zo maak je een mosselsoep zo zacht als fluweel
Op zijn hotelkamer in Florida vraagt Ronald Giphart aan Google of die weet wat de herkomst is van dat verrukkelijke Billy Bi-soepje.
-
Wat Eten We Vandaag: Spruitjesstamppot met appel en bacon
Deze spruitjesstamppot heeft een frisse, zoete twist door de toevoeging van appel. Daarnaast zorgt de knapperige bacon voor een lekkere bite. Dit heerlijke gerecht staat in 35 minuutjes op tafel en is een lekkere variatie op de traditionele spruitjesstamppot. -
Wat Eten We Vandaag: Garnalenloempia’s uit de oven
Loempia’s maken zonder te frituren? Jazeker, deze loempia’s maken we in de oven. Lekker krokant en goed gevuld met garnalen, groenten en glasmie. Glasmie is een halfdoorzichtige, dunne noedel die veel wordt gebruikt in loempia’s. -
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen.