Tot hoe laat kan je koffiedrinken zonder slecht te slapen?
Koken & EtenIedereen kent de wijze raad: geen koffie meer voor het slapengaan. Cafeïne zou je wakker houden, waardoor er van een goede nachtrust geen sprake meer is als je tot laat koffiedrinkt. Maar klopt dit echt? En geldt het voor iedereen? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
De ochtend starten met een vers kopje koffie is een gewoonte die dateert uit de 17de eeuw, toen de populaire drank voor het eerst zijn weg vond naar Europa. Koffie wordt gebrouwen van geroosterde koffiebonen. Die hebben wat weg van echte bonen, maar zijn eigenlijk de zaden van de koffiebes.
De rode of gele bes groeit aan de koffieboom of de Coffea. De populairste soort is de Coffea arabica. Het grootste deel van de wereldproductie is afkomstig van deze koffieboom. Al betekent dat natuurlijk niet dat elke kop koffie hetzelfde smaakt. Er is daarbinnen heel wat variatie mogelijk. Zo zal je kopje koffie steeds weer anders smaken, afhankelijk van het type koffieboon en hoe je die maalt, roostert of brouwt. Die zaken hebben allemaal invloed op de exacte hoeveelheden van de bestanddelen in het mengsel.
Kan koffie slapeloosheid veroorzaken?
Eén van die belangrijke bestanddelen in koffie: cafeïne. De meeste koffieliefhebbers die naar hun dierbare ochtendbrouwsel grijpen, doen het in de eerste plaats voor dit stofje, want cafeïne zorgt voor een toename in alertheid, energie en concentratievermogen.
Je lichaam neemt cafeïne op binnen het uur nadat je koffie hebt gedronken. Afhankelijk van hoe snel onze lever cafeïne afbreekt, kan het daar uren aanwezig blijven. En dat kan je ‘s avonds parten beginnen te spelen als je wil genieten van je nachtrust. Met cafeïne in je bloed blijft dat slaperige gevoel namelijk uit.
Om te weten welke invloed cafeïne precies heeft op je vermogen om in slaap te vallen, is het eerst belangrijk om te weten hoe die slaperigheid wordt veroorzaakt.
Normaal bindt de chemische stof adenosine in de hersenen aan de adenosinereceptoren. Dat vertraagt de activiteit van de zenuwcellen, met slaperigheid tot gevolg.
Ook cafeïne kan binden aan die adenosinereceptor en op die manier de toegang voor adenosine blokkeren. Daardoor ontbreekt niet alleen het slaperige gevoel, tegelijkertijd komt ook de productie van adrenaline opnieuw op gang. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daardoor effectief dat de consumptie van cafeïne het in slaap vallen bemoeilijkt, het totaal aantal uren slaap kan verminderen en de slaapkwaliteit kan verslechteren.
De gevoeligheid voor cafeïne en hoe snel het lichaam cafeïne verwerkt, kent grote individuele verschillen
Tot hoe laat mag je koffie drinken zonder dat het effect heeft op je slaap?
Hoelang blijft dit effect van cafeïne je nachtrust dan precies verstoren? Ook Amerikaanse wetenschappers stelden zichzelf die vraag. Zij bestudeerden wat er gebeurt als je iemand 400 mg cafeïne laat consumeren net voor het slapengaan, 3 uur ervoor en 6 uur ervoor. Uit hun resultaten bleek dat cafeïne tot 6 uur voordat je naar bed gaat de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
Wetenschappelijk onderzoek toont verder aan dat dit drastisch kan verschillen van persoon tot persoon. De gevoeligheid voor cafeïne en hoe snel het lichaam cafeïne verwerkt kent grote individuele verschillen. Het kan dus zijn dat jij vele uren nadat je koffie hebt gedronken nog in je bed ligt te stuiteren, terwijl iemand anders 1,5 uur na zijn of haar laatste kop vlot indommelt. Je kan dus best wat experimenteren om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
Koffie of thee drinken tijdens de zwangerschap? Ouders van Nu legt uit welk maximum je het best kunt aanhouden vanwege de cafeïne die erin zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Koken & Eten
Op zoek naar gezondere snack: vergelijk jouw favoriet met anders lekkers uit de frituur
Een gezonde optie ga je bij de snackbar waarschijnlijk niet vinden, maar dat betekent niet dat de menukaart geen onderscheid kent. Wat zijn de betere en minst gezonde snacks uit de frituur? -
Wat Eten We Vandaag: Gevuld stokbrood caprese
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan nét even anders: gevuld stokbrood caprese. Tijdens een avond borrelen mag een gevuld stokbrood met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes niet ontbreken. Plaats het geheel even in de oven om de mozzarella te laten smelten en buon appetito. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk
Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vinden de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.