Topkok gaat 'bitterballen maken' in Vietnamees resort
Topkok Geert-Jan Vaartjes, die eerder furore maakte bij restaurants als De Librije in Zwolle en De Bokkendoorns in Overveen, emigreert naar Vietnam. Vaartjes gaat zijn vaardigheden inzetten bij het Anantara Hoi An Resort aan de oostkust van Vietnam.
Het is de tweede buitenlandse werkplek voor de 37-jarige kok, die in 2015 naar Mauritius verhuisde met zijn gezin. ,,Ik wist dat ik na Afrika graag naar Azië wilde’’, verklaart Vaartjes zijn overstap per 1 april. ,,Vietnam is in opkomst en heeft een interessante keuken. Mauritius was de eerste stap in het expatleven. Wel even wennen voor mijn vrouw (Anne Gre, red.), maar voor onze kinderen Sep en Maas is het heel normaal, die spreken Fries en Engels.’’
Vaartjes geniet erg van het leven, zo laat hij telefonisch vanuit Mauritius weten. ,,Het is hard werken. Zes dagen in de week, net als hier. Maar als je dan vrij bent, is het wel altijd BBQ-weer.’’
In Vietnam zal hij een groep koks aansturen. Nu is dat een team van 70 koks en ook in Azië zal hij weer zo’n team onder zich hebben werken. ,,Het is ontzettend leuk om in een andere cultuur je kennis van het vak over te brengen. Op een hoog niveau koken is fantastisch, dat heb ik met veel plezier in Nederland gedaan. Nu vind het leuk om het beste uit andere mensen te halen.’’
'Ooit' keert Vaartjes terug naar Nederland, maar nu geniet hij er nog van om veel te leren. Het idyllisch gelegen resort heeft 94 kamers en biedt naast comfort ook schilderlessen, lessen lantaarn maken en kooklessen.
De overstap van Vaartjes heeft ook te maken met de general manager van het resort, een Australiër met Nederlandse wortels. Die maakte dezelfde overstap en wilde Vaartjes graag in zijn nieuwe team. ''Ik mocht alleen komen als ik weer bitterballen voor hem ging maken.'' De bitterballen komen zeker op het menu, belooft Vaartjes. ,,Ik heb hier op Mauritius ook een lokale versie gemaakt. Het beste van twee werelden.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen. -
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus.
-
Wat kunnen we beter eten: witte rijst of zilvervliesrijst?
In de Aziatische, Chinese of Japanse keuken is rijst niet weg te denken. Het wordt bijna in ieder gerecht verwerkt. In de Nederlandse keuken wisselen we vaak af tussen snelkookrijst of witte rijst. Maar kunnen we niet beter zilvervliesrijst verwerken in onze rijstgerechten? -
Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?