Thee voor zogende moeders is ‘flauwekul’
Veel zogende moeders drinken speciale thee om de melkproductie te stimuleren. Dit product heeft geen effect, ook al claimen fabrikanten van wel. De producenten spelen vooral in op de angst van jonge moeders dat ze niet genoeg melk hebben.
,,Deze thee is speciaal samengesteld voor moeders die borstvoeding geven. Het drinken van 1 tot 3 kopjes per dag bevordert de melksecretie en ondersteunt een ontspannen borstvoeding. Fenegriek, venkel, anijs en karwij ondersteunen de natuurlijke melkproductie.’’ Dat is de claim die Weleda als het gaat om de Bio Borstvoedingsthee. Ook KeyPharm, die Happy Mama-thee van het merk Physalis produceert, stelt dat hun thee ‘een biologische blend is van brandnetel, venkel, anijs, citroengras en zoethout’. En die ingrediënten, brandnetel, anijs en venkel worden met name genoemd, ‘staan van oudsher bekend om de positieve invloed die het kan hebben ten behoeve van de melkproductie’.
,,Flauwekul’’, zegt Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij. ,,Die ingrediënten zijn er helemaal niet. Het is onschuldig spul maar de werking is nooit aangetoond. In West-Friesland, waar ik vandaan kom, kregen moeders te horen dat ze oud bruin moesten drinken, donker bier met 2 procent alcohol. Maar ook de werking daarvan is niet bewezen.’’
Stank
Er is inderdaad geen wetenschappelijke onderbouwing dat dit soort theeën zou helpen, zegt Teddy Roorda, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactactiekundigen. Lactatiekundigen helpen jonge moeders met de borstvoeding. ,,De kruiden zóuden stimulerend kunnen werken, maar als ze dat al doen, dan in sterk geconcentreerde vorm, niet in het slappe aftreksel dat thee biedt. Je mag daar niet zoveel van verwachten. Als het al effect heeft, dan is het een placebo-effect.’’
De makers van dit soort thee spelen gehaaid in op de basisangst van alle jonge moeders, weet Roorda. ,,Alle vrouwen zijn bang dat ze niet genoeg melk hebben voor hun baby.’’ Een snelle oplossing zou mooi zijn, maar dat is niet borstvoedingsthee of moedermelkthee. ,,Je kunt beter kijken wat er aan de hand is.’’ Wat volgens gynaecoloog-in-ruste Renckens wel helpt: neusspray met oxytocine. ,,Dat heb ik een aantal keer met succes voorgeschreven. Maar het is vooral belangrijk dat de baby goed zuigt.’’
Het Belgische KeyPharm, producent van Happy Mama, stelt dat er wel degelijk bewijs is voor de werking van de kruidenthee. ,,Er is literatuur in de fytotherapie, de natuurgeneeskunde, die laat zien dat venkel en anijs de borstvoeding stimuleert’’, aldus woordvoerder Ciska Wyns. ,,Daar zijn de claims op gebaseerd.’’ Over fytotherapie stelt de Vereniging van Kwakzalverij dat kruiden een gunstige reputatie hebben die ze niet verdienen. ‘Kruiden die een effect hebben op het menselijk lichaam kunnen ook schadelijk zijn bij verkeerde dosering. Sommige kruiden zijn kankerverwekkend of kunnen bij voortdurend gebruik ernstige schade opleveren.’
,,Het is vooral belangrijk dat vrouwen die borstvoeding geven goed drinken. Onze thee helpt daarbij'', zegt Weleda-woordvoerder Kim Goppel. ,,Het lichaam regelt in principe alles zelf. Onze producten onderstéunen hierbij.''
Er is wel degelijk bewijs voor de werking van venkel, anijs en fenegriek, aldus Goppel. ,,Deze ingrediënten worden van oudsher ingezet omdat ze zogbevorderend zijn.'' Ze verwijst naar het Groot Handboek Geneeskrachtige Kruiden van Dr. Geert Verhelst. ,,De thee is niet de heilige graal. Maar deze ondersteunt een ontspannen borstvoeding.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
De Quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. -
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner. -
Is sushi slecht voor je?
Sushi is ongekend populair; Nederland telde vorig jaar 305 sushi-restaurants. Onlangs dook het bericht op van een Amerikaanse sushiliefhebber, die een lintworm van 1,65 meter bleek te hebben. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Een incident, of is sushi slecht voor je gezondheid? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Wat Eten We Vandaag: Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
'Geef baby's pinda's om allergie te vermijden'
Volgens een nieuwe Amerikaanse richtlijn moeten baby's al zo jong mogelijk pinda's eten, om te vermijden dat ze er allergisch voor zouden worden. Het zou de kans op een pinda-allergie met 80 procent doen afnemen.