Stoppen met gas is nu meer dan ooit een uitstekend idee
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Koken op gas blijft goedkoop, maar elektrisch is efficiënter. En nieuwe pannen heb je voor inductie meestal niet nodig.
Als er één moment is om het gasfornuis te vervangen door een elektrische kookplaat, dan is het nu. In Groningen wordt nauwelijks nog gas gewonnen en de gasprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne flink gestegen. Deze week kwam er een nieuw argument bij: koken op gas is ongezond.
Het gasfornuis leidt vooral bij kinderen tot klachten. De afgelopen jaren kregen 70.000 Nederlandse kinderen last van astmasymptomen. In heel Europa gaat het om 700.000 kinderen. Bij een op de acht kinderen hadden astmaklachten voorkomen kunnen worden door niet op gas te koken.
Piet Jacobs waarschuwde al eerder voor de gezondheidsrisico’s van koken op gas. Bij de verbranding van gas ontstaan stikstofdioxide en ultrafijnstof, weet de fijnstofspecialist verbonden aan TNO. Dat staat nog los van de schadelijke stoffen die tijdens het koken en bakken ín de pan ontstaan. ,,Bij het bakken en braden komt fijnstof vrij”, zegt Jacobs.
Gifstoffen Bij bakken op hogere temperaturen kunnen ook zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen ontstaan, kortweg: PAK’s. Die kunnen volgens Martin van den Berg, emeritus-hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, via de longen in het lichaam terechtkomen en daar kanker veroorzaken.
Vangt de afzuigkap al die schadelijke stoffen niet op? Een afzuigkap werkt volgens Jacobs alleen goed als die lucht naar buiten wordt afgevoerd. De helft van de huishoudens heeft een recirculatiekap. En die hangt er volgens Jacobs vooral voor de geur. ,,Fijnstof wordt gewoon weer het huis ingeblazen. Het koolstoffilters vangt wel wat stikstofdioxide af die bij koken op gas ontstaat, maar zo’n filter is na twintig dagen al verzadigd.”
Niet in elk huis kan de afzuigkap lucht naar buiten afvoeren. Kies dan voor een recirculatiekap met koolstoffilter en fijnstoffilter, zegt Jacobs. En vervang de filters op tijd. De mechanische afzuiging moet tijdens het koken op de hoogste stand. En zet ramen na het koken een kwartiertje tegen elkaar open. Vanwege de energieprijzen houden consumenten de ramen waarschijnlijk juist vaker dicht.
De meeste vooruitgang boek je door je gasfornuis in te ruilen voor een inductiekookplaat. Die is ook zuiniger: een inductiepan neemt volgens pannenfabrikant De Buyere 90 procent van de energie op. Bij gas verdwijnt bijna de helft van de energie in de lucht. Toch betekent dat niet dat koken op inductie goedkoper is. Voor wie alleen naar verbruikskosten kijkt, blijft gas de goedkoopste manier van koken.
Wat zijn de kosten voor inductie?
Los van de aanschafkosten van de plaat, moet je rekening houden met aansluitkosten. ,,Bij de installatie van een inbouw-inductiekookplaat komt aardig wat kijken”, waarschuwt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. Een inductieplaat heeft namelijk een aparte groep in de meterkast nodig en die moet door een vakman worden aangelegd. De kosten bedragen volgens Milieu Centraal zo’n 600 euro.
Vaak wordt gezegd dat voor inductie nieuwe pannen nodig zijn. Bij inductie wordt namelijk niet de plaat, maar de pan opgewarmd. Een vlakke pan zou nodig zijn om goed contact te maken met de plaat. ,,Gooi je oude pannen niet meteen weg”, adviseert Spierenburg. Nieuwe pannen zijn meestal niet nodig, stelt ook De Buyere. Volgens de pannenfabrikant staat de onderkant van een goede koekenpan zelfs een beetje hol. De bodem trekt recht bij het opwarmen.
Wel moeten pannen volgens Spierenburg geschikt zijn voor inductie. Vanwege het elektrische veld hebben pannen een magnetische bodem nodig. Voor bestaande pannen is dat volgens de Consumentenbond eenvoudig te testen: blijft een magneet aan de bodem van de pan kleven? Dan is de pan geschikt voor inductie. De meeste nieuwe pannen zijn geschikt voor inductie. Simpelweg omdat in andere landen inductie populairder is dan in Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste? -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta salmone e limone
Zin in een smaakvolle en snelle pasta? Maak dan deze heerlijke pasta salmone e limone. Dit pastarecept is een echte Italiaanse klassieker en geeft de eenvoud van de Italiaanse keuken perfect weer. Serveer er een lekkere witte wijn bij en geniet van dit verrukkelijke recept. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.