Steun voor strijd tegen voedselverspilling: ‘Waarom paprikapoeder uit verre oorden?’
Het Westlandse bedrijf Rainbow Kleinpak krijgt geld voor verder onderzoek in de strijd tegen voedselverspilling. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar grote sprongen gezet bij het beperken van het groene afval. Dankzij de bijdrage kan het onder meer onderzoeken hoe paprikaresten kunnen worden verwerkt in waardevolle producten.
De bijdrage wordt geleverd in de vorm van een voucher, die een waarde van enkele duizenden euro's vertegenwoordigt. De voucher is een initiatief van de organisatie Samen Tegen Voedselverspilling. Samen met het Ministerie van LNV, de Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen wil deze organisatie innovaties tegen voedselverspilling stimuleren.
Rainbow Kleinpak verpakt jaarlijks rond de 200 miljoen stuks paprika voor de paprikatelers van Harvest House. Het bedrijf stopt ze in een flowpack met recyclebare folie, waardoor de paprika's langer houdbaar zijn. Verspilling wordt ook tegengegaan door de reststromen te laten verwerken door snijderijen. Een deel wordt verwerkt tot veevoer. In vergelijking met vroeger heeft het bedrijf al veel meer afval, dat wordt gecomposteerd.
Littekens
Het bedrijf uit De Lier wil graag een nieuwe slag slaan. Het geld wordt geïnvesteerd in een business case om paprikaresten meer hoogwaardig te verwerken. ,,Waarom zouden we paprikapoeder uit verre oorden importeren terwijl wij beschikken over twee miljoen kilo paprika’s met littekens die niet geschikt zijn voor directe verkoop?” zegt Edwin Kester van Rainbow Kleinpak.
Het bedrijf denkt aan het verwerken van paprika's tot sappen, kruidenmixen of inhoudsstoffen voor bijvoorbeeld voedingssupplementen. ,,Met deze voucher gaan we samen met ketenpartners de meest geschikte toepassingen onderzoeken en een business case ontwikkelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde zalm met little gem en citroendressing
In dit recept grillen we zowel de zalm als little gem (een soort mini kropsla) op de barbecue. Beiden krijgen hierdoor een fijne grilsmaak. Samen met de frisse citroendressing en granaatappel krijgt het gerecht een zomerse twist. -
update
Maaltijdbezorger Deliveroo wil eind dit jaar weg uit Nederland
De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk eind dit jaar uit Nederland. Het platform zegt dat het vindt dat het zelf niet groot genoeg is in het land om voldoende winst te maken. -
PREMIUMKoken & Eten
Is het slecht om te drinken bij je eten? Of is het juist gezond? Experts vertellen hoe het zit
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: eten en drinken tegelijk. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande combimagnetron
Wat is de beste vrijstaande combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
‘Alles is duurder geworden. Veel collega’s hebben het niet gered’
Rome heeft flink te lijden gehad van de corona-pandemie. Ongeveer een kwart van de economie in de Italiaanse hoofdstad is direct of indirect afhankelijk van het toerisme. Nu zijn de toeristen weer terug. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.