Sterrenchefs over schadelijk rapport: ‘Schandalig dat horeca in kwaad daglicht staat’
Koken & etenHoewel de horecadeuren vanwege de pandemie nog altijd gesloten zijn, bestaan er volgens de Amsterdamse sterrenchefs Sidney Schutte en Onno Kokmeijer grote zorgen over personeelstekorten als straks de boel weer van het slot mag. ,,Wij vrezen een serieus tekort aan goed horecapersoneel.”
Met het uitreiken van de sterren van Michelin staan restaurants even in de belangstelling. De hele horecabranche heeft het dit jaar extreem zwaar te verduren gehad. Al voor het uitbreken van het coronavirus in Nederland, waren er met 180.000 openstaande banen flinke personeelstekorten. De sector werd hard geraakt door de virusuitbraak, waardoor het aantal openstaande banen met bijna 11 procent daalde met 59.000 in 2020 en 2021, volgens prognoses van het UWV.
Toch is dit dalende aantal volgens Amsterdamse sterrenchefs Sidney Schutte en Onno Kokmeijer geen reden om achterover te leunen. Het UWV bracht afgelopen februari een rapport uit waarin het enkele beroepen binnen de horecasector aanmerkte als ‘minst kansrijk’. De chefs vrezen nu dat door deze ‘ontmoediging’ personeelstekorten nog meer omhoog zullen schieten wanneer de horeca weer open mag, en het daarnaast aanstormend horecatalent afschrikt.
Sidney Schutte, hoofdchef van sterrenrestaurant Spectrum (Waldorf Astoria Amsterdam, dat zijn twee sterren behield), is van mening dat de horecasector mede door het UWV-rapport in een kwaad daglicht wordt gezet. ,,Ik vind het schandalig dat het UWV een ontmoedigingsbeleid houdt ten opzichte van de horeca. Net of wij als sector hier iets aan kunnen doen. Wanneer was de laatste pandemie, honderd jaar geleden?”
Verkeerd signaal
Onno Kokmeijer, hoofdchef bij sterrenrestaurant Ciel Bleu (Hotel Okura, dat eveneens opnieuw twee sterren krijgt van Michelin) voegt daaraan toe dat aandacht voor personeelstekorten in de horeca altijd nodig is geweest, ook voor het uitbreken van de pandemie. ,,Er is een zwaar personeelstekort en we zijn ontzettend bang dat er een nog groter tekort komt in onze branche, omdat er nu misschien een verkeerd signaal afgegeven wordt naar buiten toe over onze wereld.”
Werkgevers staan juist te springen om een goede kok
Kokmeijer is naast chef ook verbonden aan de koksopleiding aan ROC Amsterdam en stelt dat na twee jaar 50 procent van de studenten stopt. ,,Daar schrik je van, die aantallen zijn enorm. Ik vind het belangrijk dat je in de horeca, in de breedste zin van het woord, overal in Nederland moet kunnen genieten van een goede maaltijd en dat wij als sterrenchefs een signaal moeten afgeven aan de nieuwe generatie. Het horecavak is prachtig, er zijn enorm veel kansen en we willen aangeven hoe breed het horecavak eigenlijk is, het gaat natuurlijk niet alleen om aanstormende koks, maar ook om de horeca in de hele breedte.”
Volgens Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij het UWV en tevens auteur van het rapport, ligt de ontmoediging om in de horeca te werken iets genuanceerder. In een telefonisch interview vertelt hij: ,,In het rapport werd de horeca weliswaar als sector aangemerkt, maar dat houdt niet in dat we hiermee alle beroepen die binnen deze sector vallen aanmerken als minst kansrijk. Zo geldt het bijvoorbeeld specifiek niet voor koks. Werkgevers staan juist te springen om een goede kok.”
Kalkhoven benadrukt tot slot dat het UWV jongeren zeker niet wil ontmoedigen om te kiezen voor een horecaopleiding. ,,De situatie kan binnen een paar jaar na het afronden van de opleiding weer heel anders zijn. Het blijft weliswaar lastig inschatten, ik heb helaas geen glazen bol, maar het is zeker niet onverstandig om te kiezen voor een horecaopleiding. Ik denk dat er veel vraag is naar mensen in de horeca wanneer die weer van het slot mag. Een goed opgeleide kok is bijvoorbeeld erg schaars, door corona is dat beeld niet veranderd, behalve dat de restaurants nu dicht zijn.”
Koninklijke Horeca Nederland vult aan dat de sector in crisis is, maar ‘als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol speelt’. De horeca is dan ook absoluut geen krimpmarkt, benadrukt de horecabrancheorganisatie. ‘Corona veroorzaakt een dip,’ zo laat KHN weten, ‘maar de sector gaat er boven op komen. En dan zal ook de vraag naar personeel flink, en misschien wel heel snel, toenemen.’
Voor corona had de horeca een personeelstekort, stelt de brancheorganisatie. ‘En zelfs tussen de lockdowns kregen we signalen dat het lastig was om aan personeel te komen. Een deel van de medewerkers zit thuis te wachten tot ze weer aan het werk kunnen, maar ook veel mensen zijn uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug. Daardoor lijken er nog grotere tekorten in het personeelsbestand te ontstaan dan voor de crisis. Naar verwachting is het perspectief voor horecapersoneel na de coronacrisis weer goed. De vraag bij onze gasten is immers niet weg maar door de coronacrisis hebben veel horecaondernemers afscheid moeten nemen van hun personeel.’
De Librije behoudt drie sterren en krijgt een groene ster van Michelin:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Deze restaurants verloren dit jaar hun sterren (maar dat kwam niet door Michelin)
De uitreiking van de Michelinsterren is deze keer anders dan andere jaren. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, waardoor de bijeenkomst digitaal verloopt, maar vooral omdat een deel van het nieuws dit weekend al ongewild uitlekte. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met broccoli en gehaktballetjes
Deze pasta met zelfgemaakte tomatensaus bevat veel groenten en staat in een handomdraai op tafel. Je kunt gemakkelijk variëren door het gehakt te vervangen voor kip of de broccoli door courgette.
-
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Brownie mugcake met kaneel
Trakteer een ander of jezelf op deze mugcake: een brownie in een mok met een snufje kaneel. Gebruik voor dit recept een mok van 250 ml.