Snak je naar chocola of chips? Dit probeert je lichaam je te vertellen
Die plotse onweerstaanbare drang naar Ben & Jerry’s, dat heerlijke blokje kaas in de koelkast of die XL-zak paprikachips. Het kan heus geen kwaad om daar eens aan toe te geven, maar echt goed voor je lichaam en lijn is het niet. Bovendien heeft die onweerstaanbare trek vaak een onderliggende oorzaak. Twee experts geven uitleg.
Als je plots een enorme trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen, probeert je lichaam je iets te vertellen. ,,Dat je plots erg verlangt naar bepaalde voedingsmiddelen, komt meestal doordat je lichaam op zoek is naar bepaalde voedingsstoffen”, vertelt hormoonspecialiste Alisa Vitti tegen The Hufftington Post . ,,Een verlangen naar zout kan bijvoorbeeld wijzen op een magnesiumtekort, zin in zuivel dan weer op een calciumtekort. Heb je voortdurend trek in snoep of koolhydraten? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan essentiële vetzuren zoals omega 3.”
Bij vrouwen worden de onbedwingbare zin vaak ook veroorzaakt door hun menstruatiecyclus. ,,Het beeld van een vrouw die naar chocolade hunkert tijdens haar menstruatie is misschien wat cliché, maar je cyclus heeft wel degelijk een invloed op je food cravings”, aldus dokter Ellen Vora. ,,Afhankelijk van waar je in je cyclus zit, zal je trek naar bepaalde voedingsmiddelen ook veranderen.”
Omdat de hormonen van vrouwen een hele maand schommelen, hebben ze ook verschillende behoeftes gedurende de maand. Tijdens je eisprong, die in het midden van je cyclus ligt, is je lichaam op zoek naar gezonde bronnen van eiwitten zoals eieren, noten en mager vlees. Tijdens je menstruatie daarentegen verlies je vaak meer ijzer waardoor je lichaam hunkert naar voeding die rijk is aan ijzer zoals groene groenten, gedroogde bonen, erwten en rood vlees.
Comfortfood
Iemand die intensief sport, zal veel meer hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen dan iemand die de hele dag op de bank hangt
Merk je dat je tijdens je regels hunkert naar chocolade? Dat kan wijzen op een magnesiumtekort, maar het kan ook het gevolg zijn van een verlaagde oestrogeen- en progesteronspiegel die lager zijn dan normaal, waardoor je je waardeloos voelt en troost zoekt in comfortfood zoals ijs en pizza.
Vitti voegt eraan toe dat de meeste vrouwen vooral tijdens de tweede helft van hun cyclus last hebben van food cravings. Zo zouden vrouwen in de tweede fase tot maar liefst 600 calorieën per dag meer eten dan in de eerste fase.
Maar ook mannen kunnen volgens Vitti naar bepaalde voedingsmiddelen hunkeren door hormoonschommelingen. ,,Mannen kunnen net zoals vrouwen pieken en dalen ervaren in hun testosteron en oestrogeen, waardoor ze ook last kunnen hebben van bepaalde food cravings. En uiteraard hangt ook de mate waarin je beweegt af van hoe erg je trek kan zijn. ,,Iemand die intensief sport, zal veel meer hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen dan iemand die de hele dag op de bank hangt”, besluit Vitti.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
Ons bakkie troost is stukken duurder, kun je nog besparen op je koffie?
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: koffie. -
‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een fabeltje, volgorde doet er niet toe
Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen bier na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad. Al toont onderzoek aan dat we ons van dat advies niet te veel moeten aantrekken. Die regel zou namelijk een mythe zijn: de volgorde waarin je alcohol drinkt, doet er niet toe. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten.