Slecht eten zorgt echt voor kanker
De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank, en kanker is voor het eerst aangetoond. Wie 10 procent meer van dit soort junkfood gaat eten, heeft 12 procent meer kans op kanker.
Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs en de Universiteit van Sao Paulo namen jarenlang het eetgedrag van ruim 104.980 gezonde Fransen onder de loep. Het is de eerste keer dat er een directe link is gevonden tussen het voedingspatroon van mensen en kanker, aldus Mathilde Touvier van het Epidemiologie en Statistisch Onderzoekscentrum die het onderzoek leidde. De resultaten verschenen deze week in het vooraanstaande medische tijdschrift The BMJ.
Het is nog niet duidelijk welke voedingsmiddelen precies leiden tot het kwaadaardig vermeerderen van cellen. In dit onderzoek werden vier voedselgroepen onderscheiden, variërend van gezond tot heel ongezond. Het is wel duidelijk dat voedingsmiddelen die zijn bewerkt in de fabriek slechter zijn dan eten en snacks die minder zijn bewerkt en ook veel vet, zout en koolhydraten bevatten.
De uitkomsten verbazen voedselwaakhond Foodwatch niet. ,,Er is al heel lang kritiek op dit sterk bewerkte voedsel. Het baart ons zorgen hoeveel van dit soort ultrabewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt te vinden is'', zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. ,,Het beleid van de vorige minister hield in dat de voedingsindustrie zelf de touwtjes in handen hield, maar Schippers heeft zelf toegegeven dat die methode niet goed werkte. Met de huidige minister van de ChristenUnie hebben wij nieuwe hoop dat de overheid een beleid gaat formuleren dat ambitieuzer is.'' In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel, aldus Foodwatch. Uit Brits onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië de helft van de voeding die de bevolking koopt extreem bewerkt is.
Het Voedingscentrum benadrukt dat het gaat om een eerste onderzoek naar deze relatie en dat nader onderzoek nodig is. ,,We weten wel dat mensen die veel bewerkt voedsel eten overgewicht hebben en dat overgewicht is gerelateerd aan kanker, maar het is nog te vroeg om de conclusie trekken dat je van dit soort eten kanker krijgt'', aldus voedingsexpert Patricia Schutte. ,,Wat we wel zien, is dat het eten van groenten, fruit en granen, dus onbewerkte voedingsmiddelen het risico op kanker verkleint.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
koken & eten
Helpt water met citroen je bij afvallen?
Drink jij elke ochtend braaf een kopje warm water met citroen? Vele anderen doen dit met jou. Dit is ook niet zo gek aangezien het drankje vaak wordt geadviseerd als je een paar kilo's kwijt wil raken, maar werkt het eigenlijk wel? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
PREMIUMcolumn
Met erwtenvezel én erwten-eiwit. Mjammie!
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Op zoek naar een flexitarisch en toch lekker leven. Lukt dat? Aflevering 2: haverdrink is geen melk.Breda -
Wat Eten We Vandaag: Thaise groene curry met tilapiafilet
Groene curry dankt zijn naam aan de groene pepers die erin verwerkt zijn. Thaise groene curry is ontzettend populair dankzij de gebalanceerde, licht pittige smaak.
-
Kritiek op Gwyneth Paltrows Goop vanwege 'slankste versie van jezelf'
Streef de slankste versie van jezelf na. Elk lichaam heeft zijn eigen ideale gewicht en doet er alles aan om op dat gewicht uit te komen. Dat stelt Traci Mann, hoogleraar aan de universiteit van Minnesota, in een artikel op de website Goop van Gwyneth Paltrow. Het verhaal van Mann roept boze reacties op social media bij mensen die vinden dat slank zijn te veel wordt verheerlijkt. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.