Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen.
Yoghurt, zuurdesembrood, zuurkool en misosoep kunnen helpen tegen een slechte adem. Gassen die een nare mondgeur kunnen veroorzaken, kunnen door bacteriën in gefermenteerde voeding worden geneutraliseerd, concluderen Chinese onderzoekers. Het onderzoek verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Iedereen heeft weleens een slechte adem. ’s Ochtends bij het wakker worden, na het drinken van koffie of na het eten van knoflook. Maar sommige mensen hebben altijd een slechte adem; dan is er sprake van halitose. Volgens de Chinese onderzoekers staat een slechte adem in de top drie van klachten waarmee mensen bij de tandarts aankloppen.
Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel
Het zijn cijfers die Casper Bots herkent. Volgens de tandarts-epidemioloog heeft 10 tot 30 procent van de Nederlanders last van een slechte adem. ,,Ook bij het speciale speekselspreekuur van het Nederlands Speekselcentrum zie ik met regelmaat mensen met een sterke mondgeur. Veel mensen schamen zich ervoor, daarom rust er toch wel een taboe op mondgeur. Het staat vooral sociaal contact in de weg.”
De boosdoener is volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de witgele of bruine aanslag op de tong. Dat laagje bestaat volgens Bots uit allerlei eiwitten, bacteriën en celresten, die onderling ook weer invloed op elkaar hebben. ,,Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel.”
Volgens de Chinese onderzoekers is er een nieuw middel in de strijd tegen een slechte adem: probiotische bacteriën. Deze bacteriën neutraliseren onaangenaam ruikende zwavelgassen in de mond. Probiotische bacteriestammen die dat kunnen, zijn onder andere Lactobacillus salivarius en Lactobacillus reuteri.
Hoeveel goede bacteriën zitten er in yoghurt?
Probiotische bacteriën zitten onder andere in yoghurt. Bij melkzuurfermentatie zetten bacteriën suiker om in melkzuur. Als melkzuurbacteriën lactose (melksuiker) omzetten in melkzuur, dan ontstaat yoghurt, kefir of zuurkool. Een deel van die melkzuurbacteriën is probiotisch, stelt Eddy Smid. Volgens de hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University zijn we in de loop der jaren minder levende bacteriën gaan eten. ,,Voedsel is behandeld en verhit.” En daardoor gaan bacteriën, dus ook de probiotische, dood.
Hebben probiotische voedingssupplementen hetzelfde effect als yoghurt en zuurkool? Dat kunnen de onderzoekers niet zeggen, al wordt er door deskundigen wel over gespeculeerd. De een is terughoudend, de ander zegt dat supplementen het proberen waard zijn. Belangrijk is wel dat een supplement bacteriestammen bevat die door de Chinese onderzoekers als effectief zijn aangemerkt.
Geen garantie
Of die specifieke stammen in jouw schaaltje yoghurt zitten, is lastig te zeggen. En als ze erin zitten, weet je niet hoeveel van die bacteriën erin zitten. Daarom is het volgens tandarts Bots lastig te zeggen of een schaaltje yoghurt voor de omgeving van iemand met een slechte adem daadwerkelijk merkbaar is.
,,Yoghurt of zuurkool eten is geen garantie voor het uitblijven van mondgeur”, concludeert Bots. We moeten daarom verder kijken dan een schaaltje yoghurt. ,,Zelf eet ik zoveel mogelijk producten die niet zijn bewerkt en heel veel groenten. Kortom: voedsel waar je darmbacteriën blij van worden.”
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken. -
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer