Sabrina schreef vegetarisch kookboek voor de echte vleeseter
Koken & etenHet vegetarische kookboek waar zelfs vleeseters van genieten. Dat is hoe Sabrina Ghayour haar nieuwe kookboek omschrijft. ‘Door alle fantastische kruiden mist zelfs de vleeseter niks.’
Meraud MelisLaatste update:13-06-19, 16:13
Sabrina Ghayour (43) is een Britse chef en heeft haar vierde kookboek uitgebracht. Bazaar staat vol met vegetarische recepten en heeft de bedoeling om zelfs de vleeseter een voldaan gevoel te geven na elke maaltijd. Ghayour heeft alle recepten in haar eigen keuken bedacht. ,,Toen een recept bij mij mislukte in mijn eigen keuken dacht ik ‘hoe gaan andere mensen dit dan doen’. Toen heb ik het ook meteen aangepast, het moet wel leuk blijven.”
Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit
Sabrina Ghayour
De vleeseter een voldaan gevoel geven zonder vlees, hoe doe je dat? ,,Ik werk met heel veel kruiden. Die kruiden voegen diepte toe in het gerecht waardoor ook vleeseters zich voldaan voelen. Ook verwijs ik liever niet naar mijn gerechten als 'vegetarisch'. Ik noem het liever gewoon lunch of avondeten. Zodra mensen er constant mee bezig zijn dat er geen vlees op hun bord ligt, dan gaan ze het ook missen.”
Er komen veel dezelfde kruiden in je kookboek voor, waarom deze? ,,Ik heb de meest recepten bedacht in mijn eigen keuken, met mijn eigen kruidenrekje. Ik ben geen restaurantchef, ik kan niet een bijzonder kruid laten invliegen vanuit een ver land. De mensen thuis kunnen dat ook niet. Ik wil dat mensen de gerechten kunnen maken zonder dat het veel geld kost, als je kruiden al hebt staan scheelt dat toch weer. Zo kunnen mensen gewoon genieten.”
In de inleiding van je boek vertel je de lezer dat je recepten maar suggesties zijn, hoe bedoel je dat? ,,Het is gevaarlijk om te zeggen als schrijver van een kookboek, maar ik geloof niet in recepten. Met bakken wel hoor, dat is echt scheikundig werk, maar met recepten kun je makkelijk een handje meer of minder ergens van in doen. Dat geldt ook voor kruiden, als je niet van een kruid houdt, laat het weg. Je kan ook veel vervangen door iets vergelijkbaars. Mijn recepten zijn er om op te variëren.
Kun je een voorbeeld geven? ,,Nou, een chef die ik ken heeft een aantal keer uit mijn kookboek gekookt en stuurde dan steeds een foto. Toen zag ik dat hij mijn gerechten at met biefstuk, terwijl het een vegetarisch kookboek is. Iedereen kan er van maken wat hij of zij wil. Ik wil niet de bekendste, begaafde kookboekenauteur zijn die bij iedereen in de kast ligt. Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit, dat je misschien hebt verbrand of uit je handen glijdt van de olie.”
Veel groente eten is gezond, maar dit is geen dieetboek toch? ,,Absoluut niet. Ik wil dat mensen genieten. Ik vertel mensen graag dat ze niet zo moeten letten op wat ze eten. Eet de ene dag cake en de andere dag salade, wat maakt het uit. Ik schrijf mijn recepten niet per se als gezonde recepten, maar door die diepte in smaken voel je je sneller voldaan Als ik weet dat een gerecht van mij veel calorieën bevat dan vermeld ik dat niet, mensen moeten gewoon genieten.”
Het gebruik van kruiden is niet alleen lekker, maar kan ook nog eens gezond zijn. Professor Adam Cohen legt uit hoe werd ontdekt dat sommige kruiden een helende werking hebben:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.