Sabrina schreef vegetarisch kookboek voor de echte vleeseter
Koken & etenHet vegetarische kookboek waar zelfs vleeseters van genieten. Dat is hoe Sabrina Ghayour haar nieuwe kookboek omschrijft. ‘Door alle fantastische kruiden mist zelfs de vleeseter niks.’
Sabrina Ghayour (43) is een Britse chef en heeft haar vierde kookboek uitgebracht. Bazaar staat vol met vegetarische recepten en heeft de bedoeling om zelfs de vleeseter een voldaan gevoel te geven na elke maaltijd. Ghayour heeft alle recepten in haar eigen keuken bedacht. ,,Toen een recept bij mij mislukte in mijn eigen keuken dacht ik ‘hoe gaan andere mensen dit dan doen’. Toen heb ik het ook meteen aangepast, het moet wel leuk blijven.”
Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit
De vleeseter een voldaan gevoel geven zonder vlees, hoe doe je dat?
,,Ik werk met heel veel kruiden. Die kruiden voegen diepte toe in het gerecht waardoor ook vleeseters zich voldaan voelen. Ook verwijs ik liever niet naar mijn gerechten als 'vegetarisch'. Ik noem het liever gewoon lunch of avondeten. Zodra mensen er constant mee bezig zijn dat er geen vlees op hun bord ligt, dan gaan ze het ook missen.”
Er komen veel dezelfde kruiden in je kookboek voor, waarom deze?
,,Ik heb de meest recepten bedacht in mijn eigen keuken, met mijn eigen kruidenrekje. Ik ben geen restaurantchef, ik kan niet een bijzonder kruid laten invliegen vanuit een ver land. De mensen thuis kunnen dat ook niet. Ik wil dat mensen de gerechten kunnen maken zonder dat het veel geld kost, als je kruiden al hebt staan scheelt dat toch weer. Zo kunnen mensen gewoon genieten.”
In de inleiding van je boek vertel je de lezer dat je recepten maar suggesties zijn, hoe bedoel je dat?
,,Het is gevaarlijk om te zeggen als schrijver van een kookboek, maar ik geloof niet in recepten. Met bakken wel hoor, dat is echt scheikundig werk, maar met recepten kun je makkelijk een handje meer of minder ergens van in doen. Dat geldt ook voor kruiden, als je niet van een kruid houdt, laat het weg. Je kan ook veel vervangen door iets vergelijkbaars. Mijn recepten zijn er om op te variëren.
Kun je een voorbeeld geven?
,,Nou, een chef die ik ken heeft een aantal keer uit mijn kookboek gekookt en stuurde dan steeds een foto. Toen zag ik dat hij mijn gerechten at met biefstuk, terwijl het een vegetarisch kookboek is. Iedereen kan er van maken wat hij of zij wil. Ik wil niet de bekendste, begaafde kookboekenauteur zijn die bij iedereen in de kast ligt. Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit, dat je misschien hebt verbrand of uit je handen glijdt van de olie.”
Veel groente eten is gezond, maar dit is geen dieetboek toch?
,,Absoluut niet. Ik wil dat mensen genieten. Ik vertel mensen graag dat ze niet zo moeten letten op wat ze eten. Eet de ene dag cake en de andere dag salade, wat maakt het uit. Ik schrijf mijn recepten niet per se als gezonde recepten, maar door die diepte in smaken voel je je sneller voldaan Als ik weet dat een gerecht van mij veel calorieën bevat dan vermeld ik dat niet, mensen moeten gewoon genieten.”
Het gebruik van kruiden is niet alleen lekker, maar kan ook nog eens gezond zijn. Professor Adam Cohen legt uit hoe werd ontdekt dat sommige kruiden een helende werking hebben:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Koken & eten
Wees lief voor je buik, eet zoals 5000 jaar geleden
Het is niet het zoveelste hypedieet. Geen hysterisch gepraat over pijlsnel resultaat of gegarandeerd tien kilo eraf. Koken op zijn ayurvedisch is gewoon troostvoedsel, zegt Jasmine Hemsley (38), die met haar kookboek inspiratie en hulp wil bieden. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUMKoken & eten
Over de ayurvedische leer: schraap elke dag je ‘tongpoep’ weg
Al zo’n twintig jaar is Bianca Fabrie (48) make-up artist en haarstylist. Nu gooit ze het over een andere boeg: ze schreef het ayurvedische kookboek Holy Happy Belly. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.