Ron Blaauw: Vroege eters betalen minder
Fijn dat de omzet in de horeca stijgt, maar dat komt vooral doordat er meer bedrijven bij komen. De marges blijven klein. Sterrenchef Ron Blaauw, bekend om zijn innovaties, biedt nu het vroege-vork-voordeel in zijn vier Gastrobars. Tijdig aan tafel betekent korting op de rekening.
Wat is precies het plan?
,,Tussen half zes en half acht krijgen bezoekers twintig procent korting op de rekening. Dat betekent wel dat ze om half acht het tafeltje weer leeg moeten hebben voor de volgende gasten. Het is ideaal voor mensen die naar de bioscoop of naar het theater gaan. Die kunnen eerst lekker eten en dan verder. Het is ook handig voor mensen die vanuit hun werk goed willen eten voor ze naar huis gaan. Misschien komen er ook gasten die mijn Gastrobars te duur vonden en het nu met korting wel willen proberen.''
Wat nu als je om half acht nog niet klaar bent met eten?
,,Ik schop de gasten er niet uit, maar om half acht moet de tafel leeg zijn, dat is de afspraak. Mensen kunnen nog rustig even een dessertje eten of koffie drinken aan de bar. En als er na half acht geen reservering is, kunnen ze natuurlijk gewoon aan tafel blijven zitten. Maar dan vervalt de korting. Het is echt alleen voor mensen die voor half acht hebben gegeten en afgerekend.''
Zit u nu twee keer vol?
,,Het loopt goed. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn we inderdaad dubbel bezet. Eigenlijk zaten we altijd vol op die avonden. We moesten vaak 'nee' verkopen. Nu kunnen we mensen eerder op de avond een plek bieden. Ik ben natuurlijk wel ondernemer, voor mij is dit een manier om extra omzet te kunnen halen.''
Betalen mensen die later komen niet gewoon te veel?
,,De vroege gasten zijn extra. Daarom kunnen we de prijs anders berekenen. De kosten voor personeel en de ruimte hebben we toch al. Die worden gewoon beter benut.''
Is het niet zwaar voor het personeel, die dubbele bezetting?
,,Werknemers die eerst om zes uur begonnen, beginnen nu om vijf uur. Verder waren we er meestal toch al, maar waren het loze uurtjes waarin de menukaart nog wat extra werd opgepoetst. Het was een beetje een hanguurtje. Nu is er gelijk reuring. Het was even omschakelen, maar het went snel. We eten zelf rond half vijf, daarna barst het gelijk los.''
Staat u zelf in de keuken?
,,Jazeker. Alles is precies hetzelfde als voor de latere gasten. We hebben hetzelfde menu, dezelfde koks en dezelfde bediening. Qua tempo lukt het makkelijk. We hebben geen zes- of achtgangenmenu. Mensen bestellen à la carte, het lukt prima om dat binnen twee uur op te dienen.''
Hoe kwam u op dit idee?
,,Het viel me op dat hotels en vluchten op bepaalde momenten goedkoper zijn dan op andere momenten. Niet gek. Mensen hebben een voorkeur voor bepaalde tijden. De onpopulaire momenten kunnen dus voordelig zijn. Dat leek me ook logisch in een restaurant, wij hebben ook drukke en minder drukke tijden.
Tijdens een tripje naar Londen was ik in een restaurant met drie verschillende menukaarten. De gerechten waren hetzelfde, maar de prijzen verschilden. Maandag en dinsdag waren goedkoper dan het weekend, later op de avond duurder dan vroeg. Drie menukaarten was me iets te veel, maar twee verschillende prijsniveaus leek me mooi om eens te proberen.''
Wat nu als uw concurrenten dit ook gaan doen?
,,Prima. Ik trek mijn eigen plan. Iedereen moet voor zichzelf beslissen wat hij doet. Ik hoor nu al regelmatig dat collega’s het een goed idee vinden. Tot nu toe was het wel mogelijk om een theatermenu te krijgen bij restaurants in de buurt van theaters, maar dit concept is nieuw. Ik ben absoluut niet bang dat concurrenten dit gaan doen. Ik ben er zelf mee begonnen om de boel eens wakker te schudden. Er wordt al heel lang over gepraat, maar de restaurantbranche is redelijk conservatief. Het is goed dat er iets gebeurt.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Koken zoals Van Gogh schilderde
Vincent van Gogh inspireerde sterrenkok Soenil Bahadoer om te koken zoals de beroemde kunstenaar schilderde. Kunstredacteur Rob Schoonen mocht even meehelpen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Dit zijn de goedkoopste sterrenrestaurants
Uit eten gaan – bijvoorbeeld op valentijnsdag – kan duur uitpakken, maar het hoeft niet. Zelfs in restaurants met een Michelin-ster kun je in veel gevallen voor een redelijk bedrag eten. De goedkoopste optie is Valuas in Venlo. Een menu van drie gangen kost daar 32 euro. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten.