Volledig scherm
© EPA/Pigdemont

Rel om logo op ham dat lijkt op ex-premier Puigdemont

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil dat de Spaanse autoriteiten de ham van het merk 'Pig Demont' uit de winkelrekken halen. Het logo is een varken met een kapsel en een bril die wel erg aan hem doen denken.

Het overheidsorgaan dat zich bezighoudt met intellectueel eigendom in Spanje zal zich buigen over het dossier. Zolang de zaak niet uitgeklaard is, kan 'Pig Demont' niet als merk worden geregistreerd.

De firma uit Andalusië die de ham produceert, herdoopte zich in december in 'Pig Demont'. Daar werd in de media niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, tot eigenaar Alberto Gonzalez deze week een interview gaf op de Spaanse radio. Volgens Gonzalez komt de naam van zijn bedrijf van het Engelse 'pig' en het Franse 'du mont'. Hij ontkende dat het varken met de bril en het zwarte haar op het logo geïnspireerd zou zijn door de Catalaanse ex-leider.

'Beledigend'

De advocaat van Puigdemont, die in Duitsland wacht tot justitie zich uitspreekt over een eventuele uitlevering van zijn cliënt aan Spanje, vecht de registratie van het merk 'Pig Demont' aan. Volgens hem is het merk 'beledigend' en zit er een 'fonetische gelijkenis' in met een 'familienaam waarvoor er geen toestemming is verleend om die te gebruiken'.