Rel in België om 41.000 kilo prima vlees
In België is ophef ontstaan doordat 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. Eigenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme gaat niet akkoord.
Voedselagentschap FAVV nam na een inval in het slachthuis van Bastenaken tonnen vlees in beslag. 41.000 kilo daarvan ligt sindsdien in een diepvriezer onder toezicht van het FAVV. De rest - 70.000 kilo vers vlees en 36.000 porties voorverpakt rundvlees - is al vernietigd.
Voeldselbank
Volgens Veviba was daar echter 'helemaal geen reden voor'. ,,Het vlees was goedgekeurd voor consumptie, maar het ging gewoon over de vervaldatum. Omdat wij nooit op tijd de toestemming zouden krijgen om het nog te verkopen, stelden we voor het te schenken aan de voedselbank, maar dat werd geweigerd. Liever vernietigen dus dan het weg te geven aan hen die het nodig hebben.''
Ducarme blijft bij zijn standpunt. ,,Er is geen voedselveiligheid met twee snelheden, met vlees dat enerzijds bestemd is voor de kwetsbaren en anderzijds voor andere categorieën van consumenten'', klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Rabarber compote
-
'Kweekvlees dieronvriendelijk: bloed ongeboren kalfjes nodig'
Het klinkt geweldig: vlees produceren zonder dat er dieren hoeven sterven. Maar volgens medisch bioloog Jan van der Valk is het maken van dit zogenoemde ‘clean meat’ lang niet zo diervriendelijk als het lijkt. -
Vleesprijs steeg afgelopen jaar flink
De prijs van vlees steeg vorig jaar harder dan de prijs van de dagelijkse boodschappen. Gemiddeld werd vlees 3,8 procent duurder, terwijl de prijs van dagelijkse boodschappen met 1,4 procent steeg. -
Wat Eten We Vandaag: Witte asperges met varkenshaas en doperwtencrème
Het seizoen van het witte goud gaat van start. Tijd om de seizoensgroenten in huis te halen en aan de slag te gaan met witte asperges. In dit recept serveren we de asperges op een frisse doperwtencrème. Maak de stapel verder af met malse varkenshaas en een kervelsaus. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
Deze knapperige bites hebben een frisse, eiwitrijke binnenkant en een zoete topping van witte chocolade. Eet ze als toetje, neem ze mee tijdens de picknick of eet ze lekker als snack. Je kunt ze vergelijken met mini cheesecakes.