Professor kookt maaltijd van ‘oudste recept ooit’: ‘Wel tomatensaus gebruikt in plaats van bloed’
Koken & etenEen Britse professor heeft naar eigen zeggen een maaltijd bereid met een recept van ver voor Christus. Bill Sutherland deed er verslag van op Twitter. ‘Ik heb een beetje vals gespeeld en tomatensaus gebruikt in plaats van schapenbloed.’
‘Ik wijt het aan de lockdown, maar om de een of andere reden besloot ik een Babylonische maaltijd te bereiden van het recept dat je aan de rechterkant ziet op het tablet’, begon Sutherland, conservatiebioloog aan de universiteit van Cambridge, een reeks tweets.
Hij doelde op een kleitablet uit 1750 voor Christus, dat volgens hem een van de oudste recepten ooit weergeeft. ‘Het was best goed. Het beste Mesopotamische dat ik ooit at’, schreef Sutherland met een knipoog naar influencers die op sociale media hun eetavonturen beschrijven in soortgelijke bewoordingen.
Het eerste onderdeel was een lamsstoof. ‘Dit was simpel en heerlijk. Paar gerstkoekjes erin verbrokkeld die mijn dochter Tessa maakte, wat voor een rijke, zalvige saus zorgde. Gekneusde prei en knoflook bovenop gaven het een scherp randje.’ Daarbij at hij ‘tuh’u’, een ander vleesgerecht. ‘Vond dat dit er geweldig uitzag en vol van smaak was. Denk dat ik het iets langer had moeten koken om het meer uit elkaar te laten vallen.’
Schapenbloed
Na een gerecht met gefruite prei en lente-ui, gebakken met zuurdesemkruimels, was het tijd voor ‘elomite-bouillon’. Daarvan paste de professor het recept een beetje aan. ‘Oké, ik heb een beetje valsgespeeld en tomatensaus gebruikt in plaats van schapenbloed. Vreemde, maar heerlijk dikke soep vol smaak.’
Sutherland sloot zijn berichten af met de mededeling dat recepten een serieus en fascinerend onderdeel zijn van archeologie, maar dat hij het alleen voor de lol deed. De recepten vond hij in de Yale Babylonian Collection (hij las dus niet echt van het tablet).
Zijn berichten werden de afgelopen twee dagen meer dan 50.000 geliket en bijna 14.000 keer gedeeld. Leuk idee voor een restaurant, luidt een van de reacties. ‘Bestel met dit tablet.’
Experimenten met koken: meer mensen houden ervan. Boswachter Mark laat zien of je een ei kunt koken op een hete dag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Koken & eten
Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen
Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Verleiden ze ons vaker met fruit en groente of juist met chips, frisdrank en bier? Om die vragen draait een nieuw onderzoek dat moet leiden tot een lijst van gezonde en minder gezonde supermarkten. ,,We kijken ook naar de winkels. Staat er een rekje snoep bij de kassa of staat er iets anders?’’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
koken & eten
Coronacrisis geeft maaltijdboxen een enorme boost
Steeds meer consumenten kiezen voor gemak en laten hun spullen thuisbezorgen. Zo ook hun dagelijkse boodschappen. Inkomsten van verkopers van maaltijdboxen tijdens de coronacrisis zijn nooit zo hoog geweest, laten cijfers van ABN AMRO zien.