Prinses Laurentien kan niet koken? Totale onzin, zegt dochter Elo en deelt ‘mammies macaronischotel’
Een wienerschnitzel als ze een paar uur heeft geskied, daar wordt Eloïse van Oranje, ook wel bekend als ‘gravinfluencer’ echt blij van. Met frietjes erbij natuurlijk. In haar boek Learning by doing dat net is verschenen, deelt ze recepten van de gerechten die ze graag eet. Zoals de macaronischotel van haar moeder, prinses Laurentien.
Als kind was Eloïse van Oranje dol op pizza en sushi, en dat at ze graag met haar familie om erna samen film te kijken. Nu is ze 18 jaar en studeert het nichtje van koning Willem-Alexander in Amsterdam. Nog steeds eet ze graag samen: met studiegenoten of huisgenoten. Dan halen ze eten of ze koken samen. De gezelligheid is het belangrijkst, zo schrijft ze in haar boek. ‘Allemaal in de keuken zitten, samen koken en een drankje doen’.
In haar boek - vol met tips die handig zijn voor leeftijdgenoten - deelt ze een aantal van haar lievelingsrecepten: tosti's, de macaronischotel van haar moeder en een quiche waarin je mooi van je restjes uit de koelkast kunt verwerken.
Tosti kapsalon
Ingrediënten (voor 1 tosti)
90 g kipreepjes
1 el gyroskruiden
½ tomaat
2 sneetjes witbrood
1 tl sambal
2 el geraspte kaas
1 el knoflooksaus
Bereidingswijze
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes samen met de gyroskruiden in zo’n 7 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de halve tomaat in kleine stukjes en bestrijk de sneetjes brood met een laagje sambal. Beleg één snee brood met de kipstukjes, stukjes tomaat en de kaas.
- Leg beide sneetjes brood op elkaar en bak de tosti in een tosti-ijzer in zo’n 3 minuten goudbruin.
- Serveer met de knoflooksaus.
Vegatip
De kipreepjes kun je ook natuurlijk vervangen door vegetarische kipstukjes.
Geitenkaastosti
Ingrediënten (voor 1 tosti)
ciabatta
70 g zachte geitenkaas
2 el honing
1 handje ongezouten, ongebrande noten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden, bak het stuk ciabatta vervolgens 5 minuten en laat volledig afkoelen.
- Snijd de ciabatta doormidden en besmeer met de geitenkaas.
- Hak de noten grof en verdeel de stukjes noten samen met de honing over de ciabatta.
- Bak de tosti in een tosti-ijzer in 5 minuten goudbruin.
Italiaanse tosti
Ingrediënten (voor 1 tosti):
1 afbakpistolet
½ el groene pesto
½ bol mozzarella
½ tomaat
1 plakje parmaham
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden, bak de pistolet vervolgens 5 minuten en laat volledig afkoelen.
- Snijd de pistolet doormidden en besmeer beide kanten met pesto.
- Snijd de mozzarella en tomaat in dunne plakjes.
- Beleg de pistolet met mozzarella, tomaat en het plakje parmaham.
- Bak de tosti in een tosti-ijzer in 5 minuten goudbruin.
Vegatip
Voeg een extra plakje tomaat toe in plaats van parmaham.
Tip
Heb je geen tosti-ijzer? Dan bak je de tosti’s gewoon in de koekenpan met een klontje roomboter.
Haar boek bevat ook een serie familierecpten. Daar hoort de poké bowl van haar zusje Leonore bij en nacho’s van haar broer Claus. Pappie - die de meeste Nederlanders kennen als prins Constantijn - heeft een salade met zoetzure kip en mammie - prinses Laurentien - kan heus wel koken. ‘Mijn moeder kookt niet heel vaak’, schrijft ze over de macaronischotel van haar moeder. ‘Ze zei vroeger ook altijd dat ze niet kon koken. Zelf vind ik dit laatste totale onzin. En deze macaronischotel is hier het bewijs van. Dit is een snel en ontzettend lekker gerecht om te maken als avondeten.’ Staat in 25 minuten op tafel.
Macaronischotel van mammie
Ingrediënten (voor 2 personen)
150 g macaroni
1 ui
1 teentje knoflook
1 courgette
3 tomaten
100 ml passata
100 g geraspte kaas
peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
- Pel ondertussen de ui en snijd in stukjes. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui zo’n 5 minuten.
- Snijd vervolgens de courgette en tomaten in kleine blokjes.
- Voeg na 5 minuten de groenten toe aan de ui en bak nog 5 minuten mee. Voeg tot slot de passata toe en roer goed door. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Meng de macaroni door het groentemengsel en verdeel over een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover en zet de schotel ongeveer 10 minuten in de oven. De schotel is klaar wanneer de kaas is gesmolten.
- Verdeel de macaroni over twee borden en serveer.
Restjesquiche
Deze restjesquiche is easy peasy als je nog restjes groente en vlees hebt liggen. Misschien moet je wel nog even bladerdeeg in huis halen. Maar mocht je dat standaard in huis hebben, dan ben je nog sneller klaar.
Ingrediënten (voor 1 quiche):
½ ui
½ paprika
½ courgette
100 g gerookte kip
4 eieren
200 g kwark
100 g geraspte kaas
1 rol hartige taartdeeg
peper en zout
Bereidingswijze
• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Pel en snipper de ui. Snijd de groenten en gerookte kip in blokjes.
• Klop de eieren met de kwark en wat peper en zout los tot een gladde massa. Voeg hier de groenten, gerookte kip en kaas aan toe.
• Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met een drupje olie. Bedek de vorm met het hartige taartdeeg.
• Giet het mengsel over de bodem.
• Zet in de oven en bak zo’n 45 minuten totdat de quiche goudbruin is.
Tip
Je kunt enorm variëren met de ingrediënten. Wat je ook in je koelkast hebt liggen, kan erin. Een stronkje broccoli, zongedroogde tomaatjes, een overgebleven lente-uitje.
Vegatip
Dit gerecht vegetarisch maken? Voeg wat meer groenten in plaats van de kip toe.
Dol op klassiekers? Doe hier nog meer inspiratie op voor je avondmaal:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Koken & Weten
Zoet bloed bestaat niet, maar waarom prikken muggen de een wel en de ander niet?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: word je met zoet bloed vaker gestoken door muggen? -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
PREMIUM
Gravin Eloise in uniek boek: ‘Dankzij parelketting heb ik gevoel dat ik oom Friso altijd bij me draag’
Gravin Eloise van Oranje (19) is de meest openhartige telg van de koninklijke familie, maar worstelt tegelijk met de media-aandacht. Dat vertelt ze in haar boek dat vandaag uitkomt. ,,Soms heb ik het gevoel dat ik geen fouten mag maken.”
-
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.” -
PREMIUMKoken & Eten
Chef-koks in de rij voor 'heilige' ham die is gerijpt in de nok van een Zuid-Franse kathedraal
In het zuiden van Frankrijk worden hammen gerijpt in de klokkentoren van een kathedraal. ,,Ze hangen in de toren op 900 meter hoogte.’’ -
Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony's Chocolonely in de schoen
Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’