Volledig scherm
© Shutterstock

Prijzen thee en koffie flink omhoog in lunchrooms

Koken & etenDe prijzen van een bak koffie en een kop thee in lunchrooms zijn harder gestegen dan de inflatie. Dat blijkt uit een inventarisatie van vlakblad De CaféKrant.

Het vakblad keek naar de prijzen van koffie en thee in 2018 van tien horecagelegenheden en vergeleek die met de prijzen van het jaar ervoor van negen zaken. De CaféKrant baseerde zich bij de steekproef op de publicatie Lunchroom.

Een kop koffie bleek vorig jaar gemiddeld 2,33 euro te kosten, terwijl het gemiddelde in 2017 uitkwam op 2,11 euro. Dat is tien procent meer, terwijl de inflatie nog geen twee procent was. De duurste koffie was in 2018 gekocht bij Hop & Stork. Zowel de thee als de koffie kostten daar 3,75 euro. Bij Jut en Jul ligt het laagst: onder de 2 euro.

Ook de thee werd fors duurder. Vorig jaar betaalde je bij een lunchroom gemiddeld 2,33 euro voor een glas heet water met een theezakje, terwijl dat het jaar ervoor gemiddeld nog 2,18 euro was. Dat is een prijsstijging van zeven procent, ook weer veel meer dan de inflatie. Het vakblad vind het opvallend dat de prijs van thee en koffie op een gelijk niveau is gekomen. 

Vergeleken met 2001 is het prijsverschil helemaal groot: een kopje koffie kostte toen gemiddeld 1,40 euro en thee 1,35 euro. Thee is in verhouding dus duurder geworden dan koffie, concludeert het vakblad. 

Er is voor elk seizoen wel een thee, vertelt theesommelier Karin Dat in deze video: 

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.