Plantaardige versie KitKat met vezels en calcium: 'We voegen aan cola toch ook geen vitamine C toe?’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Joris Brand en chocolatier Kees Raat de allernieuwste Kitkat.
Nee maar, er is weer een nieuwe KitKat op de markt, en in beperkte oplage beschikbaar bij de XL-vestigingen van AH en Jumbo. Bij groot succes wordt de KitKat Vegan - het nieuwe chocoladewafeltje van Nestle zónder zuivel - standaard opgenomen in het assortiment.
Joris Brand, eigenaar van diëtistenpraktijk Nijmegen, noemt het opvallend dat de nieuwe KitKat zoveel vezels bevat. ,,Het product mag zelfs de claim vezelrijk op de verpakking zetten. Minstens net zo bijzonder is dat de KitKat, net zoals vegetarische en veganistische vervangers, is voorzien van extra vitaminen en mineralen. Calcium, vitamine B3 en ijzer’’, somt hij op. ,,Sinds wanneer is KitKat bedoeld als ‘gezonde’ basisvoeding?’’
Waarom die toevoeging - Brand weet het echt niet. ,,Best mooi, maar ik kan wel gezondere voeding bedenken die deze voedingswaarden leveren. We gaan toch ook niet ineens vitamine C aan cola toevoegen? Maar goed, het kan geen kwaad.’’ Dit nieuwtje is trouwens geen vrijbrief om de reep als gezond tussendoortje te gebruiken, benadrukt hij, want het is en blijft snoepgoed. In plaats van eiwitten bestaat KitKat Vegan voornamelijk uit tarwemeel, wat trouwens wel 24 procent minder suiker oplevert.
Classic versus vegan
Dan nu hetgeen KitKat-liefhebbers het allerliefst willen weten: hoe zit het met de smaak? Brand vindt de smaak sterk doen denken aan de originele variant, maar wel wat scherp-zoet, in negatieve zin.
Chocolatier Kees Raat, tevens auteur van de Chocoladebijbel, proeft wel degelijk verschil, en denkt dat fans dat ook zullen doen. ,,Ik heb de nieuwe KitKat vegan getest naast de classic en gold-variant.’’ Alle drie de reepjes zijn zoet, wat volgens Raat tekenend is voor KitKat. Van de drie noemt hij de classic zijn favoriet, want deze nootachtig en heeft een warme, volle smaak. ,,Langzaam komt de suiker bovendrijven, maar dit is niet irritant, door de donkere tonen die blijven hangen.’’
De vegan daarentegen heeft een goede crunch, maar de smaak is minder intens. ,,Als eerste komt een weeïge smaak van lichte melkchocolade tegemoet. Dat weeïge gaat snel over in een vrij penetrante suikerbom.’’ Dat roept bij Raat de vraag op: waarom komen de makers van KitKat niet met een geheel nieuwe, verbeterde reep op de markt? Bijvoorbeeld iets met meer cacao en een snufje zout in plaats van suiker.
Zijn conclusie: ,,Misschien pakt de marketing van een nieuw product veel duurder uit en zit de rekenkamer van KitKat daar niet per se op te wachten. Dus why bother..? Maar misschien draaf ik nu door.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit was 158 jaar geleden het eerste terras van Nederland (waar je alleen welkom was als je rijk was)
Mannen die een deftige hoed dragen. Met in de hand een wandelstok, serieus kijkend in de camera. Zittend op het eerste terras van Nederland op het Plein in Den Haag. Tegenwoordig een alledaags tafereel, maar vroeger was horeca voor de rijken. Voor de Haagse kak. Het Haags Gemeentearchief brengt een ode aan de hotels, restaurants en cafés in de stad. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
Koken & Eten
Suiker is boosdoener in westerse voeding: afkicken is moeilijk maar minderen is echt nodig
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: Heel Holland bakt met Jansen & Jansen. -
-
-
PREMIUMcolumn
Vega is nog steeds een vrouwendingetje, mannen willen dat niet zo snappen
Vleesverslaafde verslaggever John Bas beleeft zijn Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Vooral vrouwen leven mee. Mannen zijn niet zo van vega. Afl. 5: weet je wat ook lekker is? -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.