Pijnboompittenzuur, heb jij daar ook wel eens last van gehad?
Ronald Giphart is er meermaals door geplaagd: cacogeusia, oftewel metallogeusia, oftewel pijnboompittenzuur.
Delen per e-mail
Ja, pijnboompitten zijn een geliefd ingrediënt in gerechten. Zoals wetenschapsjournalist Bart Braun in een universiteitsblad fraai opmerkte: ‘Wat U2 was voor de popmuziek, zijn pijnboompitten in de keuken. Ergens in de jaren 80 werden ze hip, in de jaren 90 zag je ze overal en sindsdien weigeren ze maar te verdwijnen.’
Ik behoor tot de fanclub. Toen ik in mijn studententijd werkte in de keuken van een Frans restaurant, heb ik regelmatig pignons de pin lichtjes moeten roosteren. Wat een karwei is, want als je niet oplet, heb je ze zo verpest.
Pijnboompitten - de zaden van dennenbomen - hebben een branderige, vette, mildzoetbittere smaak die goed past in salades en bij vlees of vis. Zoals Bart Braun smalend schreef: ‘Een complete generatie koks kan niet naar een bord eten kijken zonder te denken: weet je, dit gerecht kan nog wel wat extra pijnboompitten gebruiken.’
Maar er is een maar. Velen hebben er net als ik ooit last van gehad: pijnboompittenzuur, oftewel het verschijnsel dat je na het nuttigen van prima smakende pijnboompitten na een dag of wat gaandeweg je smaak verliest en dagenlang een wrange metalige ervaring in je mond hebt. Ik ben hier meerdere malen door geplaagd. Een tijdje heb ik daarom zelfs het nuttigen van pijnboompitten gestaakt, al hield ik dat maar een kwartier vol.
De vervelende bijwerking van het, overigens onschadelijke, ‘pijnboompittensyndroom’ (PNS) wordt in de wetenschap cacogeusia of metallogeusia genoemd en kan volgens Frans onderzoek wel twee weken aanhouden. Er bestaan bijna dertig pijnboompitsoorten, maar er worden slechts een stuk of vier in de handel aangeboden.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door een goedkope Chinese pijnboompitvariant (Pinus armandii) die in Europa wordt vermengd met andere rassen. Die Chinese pitjes kun je herkennen omdat ze kleiner, dikker en grijzer zijn dan de andere soorten.
De theorie over de herkomst van het syndroom heeft te maken met onze smaakpapillen. Die zitten niet alleen in onze monden, maar ook in onze darmen. De Pinus armandii zouden een bepaald vetzuur afgeven dat onze darmpapillen interpreteren als een vraag om extra gal in onze ontlasting - en dat zou de vreemde bittere smaak in onze monden verklaren. We proeven dus eigenlijk, aldus Bart Braun, het voorstadium van poep.
Misschien dat deze wetenschap troost biedt als ik binnenkort word geplaagd door metallogeusia, want ik weet dat ik het eten van pijnboompitten er niet om kan laten.
Zalmfilet met pestokorst en pesto
Voor vier personen
- 6 el pijnboompitten, geroosterd (geen Chinese)
- 3 el Parmezaanse kaas, geraspt
- 3 el verse basilicum
- 1 teen knoflook, geperst
- mespunt zout
- 5 el olijfolie
- 3 el paneermeel (of Japanse panko)
- peper uit de molen
- sap van een halve citroen
- 4 zalmfilets, zonder huid
Benodigdheden
- een vijzel
Eerst maken we zelf pesto. Doe 3 eetlepels pijnboompitten, kaas, knoflook en een mespunt zout in een vijzel en stamp dit goed. Giet er 4 eetlepels olijfolie bij, stamp even verder en voeg daarna de basilicum toe, die je kort moet meestampen. Schep de pesto hierna goed om. Er mag eventueel nog wat extra olijfolie bij.
Verwarm de oven op 180 graden. Voeg aan de helft van de pesto het paneermeel, de resterende pijnboompitten, peper en citroensap toe. Leg de zalmfilets in een ingevette schaal en bestrijk ze met het pesto-paneermeel-pijnboompittenmengsel. Bak de zalm in ongeveer 20 minuten. Serveer de filets met de resterende pesto. Er kan pasta bij, of krieltjes en een frisse salade. Strooi er nog wat extra geroosterde pijnboompitten over. Draai vooral U2 als u dit gerecht serveert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
Koken & Weten Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid? -
Ronald Giphart ‘Un pain de stock, s’il vous plaît’: heerlijk versgebakken Frans stokbrood
Ronald Giphart en fun facts vormen een goed huwelijk. Wat dacht u van deze: jaarlijks verorberen de Fransen met z’n allen 12 miljard stokbroden. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen.
-
Koken & Eten Voel je kiplekker met veertig tenen knoflook
Ronald Giphart was getuige van een kookwedstrijd onder ambitieuze artsen. En hij deed zelf ook mee. -
Wat Eten We Vandaag: Farfalle met kerriesaus en witvis
Farfalle; een lekkere pasta variant in de vorm van een leuk strikje. Deze pasta wordt gecombineerd met een zelfgemaakte kerriesaus en witvis. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uur op tafel hebt staan. -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.