Op zoek naar gezondere snack: vergelijk jouw favoriet met anders lekkers uit de frituur
Koken & EtenEen gezonde optie ga je bij de snackbar waarschijnlijk niet vinden, maar dat betekent niet dat de menukaart geen onderscheid kent. Wat zijn de betere en minst gezonde snacks uit de frituur?
Het antwoord is ingewikkelder dan het lijkt. Eerst moeten we bepalen wat ‘gezond’ en ‘ongezond’ in deze context eigenlijk betekent. ,,Dat zijn termen die om veel nuance vragen”, legt diëtist Femke van Liere uit. ,,Leeftijd, geslacht, gezondheid, levensstijl en nog veel meer factoren hebben namelijk allemaal invloed op wat jouw lichaam wel en niet nodig heeft.”
Producten uit de frituur staan niet in de Schijf van Vijf. Dat wil echter niet zeggen dat je deze producten nooit kan eten, zegt Tara Eikenaar, woordvoerder voor het Voedingscentrum. ,,Eten volgens de Schijf van Vijf houdt in dat er ruimte is om drie tot vijf keer per dag iets kleins te eten of drinken buiten de schijf. En maximaal drie keer per week iets groots.”
Die eerste categorie heet bij de Schijf van Vijf de dagkeuze. De tweede de weekkeuze. ,,Er is geen snack die we kunnen labelen als ‘verantwoorde keuze’. Alle snacks in de snackbar vallen buiten de Schijf van Vijf en zijn weekkeuzes. Ons advies is om deze snacks niet te veel en niet te vaak te eten.”
Het verhaal gaat verder onder de tabel
Maar wat is dan de ‘minst schadelijke’ bestelling? Van Liere: ,,Voor de gemiddelde Nederlander zonder specifiek dieet zou ik de calorieën als leidraad nemen. En omdat we veel hart- en vaatziekten zien, speelt verzadigd vet ook een belangrijke rol in de beoordeling.”
Een bitterbal is minder gezond dan saté, maar de bitterbal en kipnugget kun je beter doseren
Welke snack is het gezondst?
De diëtist bestudeerde de populairste snacks uit bovenstaande tabel en geeft daarop commentaar. De topsnack die er voor Van Liere meteen uitspringt, is de kipsaté: ,,Die zit het laagst in calorieën en totale hoeveelheid vet, vooral verzadigd. Dus die komt hier heel gunstig uit. Maar dat komt ook omdat het in dit overzicht niet veel meer dan stukjes kipfilet is, dus zonder saus.”
En die kipfilet gaat, ook heel belangrijk, niet in de frituur. ,,Als je dan toch in een snackbar bent, heb je met saté zonder saus een prima keus.”
Eet je geen vlees? Dan is de loempia een goede keuze: ,,De loempia komt ook redelijk uit de test want die heeft vrij weinig verzadigde vetten. Dus dat zou een ‘second best’ kunnen zijn.”
Welke snack is het ongezondst?
Wat je vooral niet wilt bestellen wanneer je op je dieet wilt letten, is de Mexicano. Van Liere: ,,Die heeft 390 calorieën; dat is fors. En daarvan bestaat ook nog eens een flink deel uit verzadigde vetten.“
Tel daarbij op dat de Mexicano ook nog eens een lage voedingswaarde heeft, met minder eiwitten per gram dan de saté, en het wordt duidelijk dat het geen goed resultaat behaalt.
Als het om saus gaat, weet ik vrij zeker dat ketchup de beste keuze is omdat dat geen vet bevat
De voedingswaarden van snackbarvoedsel vergelijken is één manier om de ‘beste’ optie te vinden, maar volgens Van Liere missen we daarmee een belangrijk onderdeel van het verhaal: de porties. ,,Een bitterbal is minder gezond dan saté, maar de bitterbal en kipnugget kun je beter doseren.” Bij een Mexicano of berenklauw gaat dat lastiger.
Wat dit vergelijk ook mist, zijn de sauzen. ,,Als het om saus gaat, weet ik vrij zeker dat ketchup de beste keuze is omdat het geen vet bevat. Curry bevat een stuk meer suikers.” Ter vergelijk: ,,Een eetlepel mayo bevat 130 calorieën, een eetlepel ketchup 13.”
Maar betekent dit dat je van nu af aan alleen nog maar schuldvrije saté met ketchup mag bestellen? Absoluut niet, zegt Van Liere: ,,Dit zijn snacks die de meesten van ons maximaal één keer per week eten, niet dagelijks. Daardoor heeft het minder impact op je totale calorie-inname.”
Of, zoals Eikenaar zegt: ,,Als je gezond en gevarieerd eet, dan is het geen probleem om af en toe iets uit de frituur te eten. Maar niet te veel en niet te vaak.”
Kinderen zetten je soms voor joker, zoals Kelly meemaakte met haar kind bij de snackbar. Hij zei over de rode Crocs van een klant ‘mam kijk, ik heb nog nooit zulke lelijke schoenen gezien!’. Meer genante situaties waarin kinderen je kunnen brengen vertelt Ouders van Nu.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met vegetarische gehaktballetjes, prei en champignons
Het is weer bijna weekend; maak er een ontspannen avond van met deze makkelijk te bereiden eenpanspasta. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer