Onze sla komt straks uit een 'kweekflat'
Sla, champignons, rucola, basilicum en rozemarijn zullen de komende jaren steeds vaker gestapeld worden gekweekt. Vertical farming, zoals deze nieuwe manier van kweken heet, is in opkomst. Het kan de voedselproductie redden als de wereldbevolking groeit.
In Rotterdam komt mogelijk een voorbeeldkas waarin de geavanceerde Nederlandse kennis en kunde zichtbaar zal zijn voor internationaal publiek.
Er kleven veel voordelen aan gestapeld kweken, aldus Adriaan van der Giessen, projectmanager bij Rotterdam Food Cluster, de organisatie waarin de gemeente en de ondernemingen samenwerken. ,,Bij deze manier van voedselproductie zijn in kassen meerdere teeltlagen boven elkaar geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld bovenop een gebouw, waardoor een kas geen extra ruimte inneemt. De planten worden continu belicht waardoor de ‘dag’ kunstmatig langer duurt. Planten groeien hierdoor sneller en de kassen leveren meer op. Het is bovendien een gesloten systeem, waardoor geen pesticiden nodig zijn en ziekten buiten de deur blijven. Het water wordt efficiënt gebruikt en hergebruikt.’’
Andere voordelen: groenten en fruit kunnen het jaar rond worden geteeld waardoor het milieuvervuilende vervoer niet meer nodig is en weersinvloeden hebben geen vat op de oogst. Het is een slimme techniek, maar deze is nog wel duur, waardoor Nederland nog niet veel bedrijven telt die dit doen. Je hebt Deliscious in Beesel, dat jonge slaplantjes verticaal kweekt. In Dronten gebruikt Staay Food Group deze methode voor de sla die in maaltijdsalades terechtkomt. Maar het duurt nog even voordat de hypermoderne kassen wijdverbreid zullen zijn.
Het water wordt efficiënt gebruikt en hergebruikt
Toch zit er al een Nederlands tintje aan de methode, want wereldwijd werken bedrijven met Nederlandse materialen en kennis. Van der Giessen: ,,Wij willen met de Rotterdam Food Cluster bedrijven stimuleren om te blijven vernieuwen, van elkaar te leren en hun producten wereldwijd te verkopen.’’
Duurder
Gestapeld kweken is onvergelijkbaar met de omstreden varkensflats, betoogt Van der Giessen. ,,Dat concept kwam voort uit een kostprijsgedreven marktbenadering, waardoor de ethische grenzen van dierwelzijn steeds verder werden opgerekt.’’ Het tegenovergestelde geldt voor vertical farming, aldus de projectmanager. ,,Het is een een duurdere vorm van voedsel produceren. Althans op dit moment. Naar verwachting wordt de techniek goedkoper. Verder is een groot verschil dat vertical farming een ongekend duurzame manier is om de voedselstromen op onze wereld definitief te gaan veranderen. We kunnen met een fractie van het huidige water- en ruimtegebruik in de landbouw, op elke plaats op aarde (in theorie) schoon en veilig voedsel produceren.
Heel belangrijk, met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar voedsel alleen maar toe. ,,Plantaardige voeding is de meest verantwoorde keuze'', aldus Van der Giessen. ,,Om in deze vraag te kunnen blijven voorzien, is vertical farming een belangrijk antwoord.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen. -
Sterrenkok: 'Eet meer geit'
Eet meer geit. Het vlees van geitenbokjes is net zo lekker als lamsvlees en het is zonde dat het grootste deel van de 70.000 geitenbokjes die in Nederland worden geboren naar het buitenland verdwijnen of in sommige gevallen zelfs worden vernietigd. Laten we die zelf opeten.
-
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
-
-
Plus waarschuwt dat in paaseitjes... ei is verwerkt
Plus Supermarkten waarschuwt dat er ei kan zitten in chocoladepaaseitjes van het huismerk. Daarvoor wordt niet gewaarschuwd op de verpakking. -
Wat Eten We Vandaag: Brownie mugcake met kaneel
Trakteer een ander of jezelf op deze mugcake: een brownie in een mok met een snufje kaneel. Gebruik voor dit recept een mok van 250 ml.