Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Koken & etenEen medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt.
Delen per e-mail
Je mag geen eten van McDonald’s opeten tijdens je werk. Zeker niet als het niet is afgerekend, dat valt onder bedrijfsdiefstal. Dat wist een Limburgse medewerkster van McDonald's in Maastricht die deze zomer haar ontslag indiende wel. Ze had twee jaar eerder al een keer een milkshake gedronken op de werkvloer en toen had ze een brief gekregen dat haar gedrag tot ontslag zou kunnen leiden. Drie waarschuwingen konden er worden uitgedeeld, daarna zouden er ‘gevolgen’ zijn.
Toch nam de vrouw op een warme maandagavond in juli tijdens haar werk een ijsje van haar shiftmanager aan, waarvoor niet was afgerekend. En na sluitingstijd at de vrouw enkele kipnuggets op die over waren. Ook gaf ze een paar stukjes aan dezelfde shiftmanager die nog aanwezig was.
De volgende dag kreeg de vrouw te horen dat ze was geschorst. Er zou een onderzoek zijn gestart en ze moest op 30 juli langskomen voor een gesprek. De vrouw vroeg dezelfde dag nog wat de aanleiding voor de schorsing was en tijdens het gesprek met de restaurantmanager later die week kreeg ze te horen dat het ging om het het geven van de kipnuggets aan haar collega.
Dat had ze inderdaad gedaan, vertelde ze. Tegen iemand van de bedrijfsrecherche verklaarde ze een paar dagen later dat de collega er niets mee te maken had: ‘dit was mijn eigen beslissing'. Ze concludeert daarna dat er niets anders opzit dan ontslag te nemen, omdat ze anders ontslag krijgt. Dit ontslag wordt aanvaard.
Vergoeding
Een paar weken later, als de vrouw zich kennelijk goed voor heeft laten lichten door een arbeidsrechtadvocaat, laat ze Mc Donald‘s weten dat de arbeidsovereenkomst niet is beëindigd en dat zij zich ‘beschikbaar stelt voor werk’. Ook maakt ze aanspraak op loon, schrijft zij. Daarop biedt McDonald's haar een vergoeding aan, die zij afwijst. Tijdens de rechtszaak die volgt voert McDonald's aan dat het een zerotolerancebeleid heeft als het gaat om dit soort vergrijpen.
Maar de kantonrechter oordeelt dat ‘dit niet goed is gegaan’. Ontslag is een te zware sanctie in dit geval. De arbeidsovereenkomst blijft bestaan, zo valt te lezen in zijn vonnis op Rechtspraak.nl. De vrouw moet haar loon (bijna 1600 euro bruto) van de afgelopen maanden doorbetaald krijgen, met rente daar bovenop. McDonald's moet haar ook gewoon weer aan het werk laten gaan. Elke dag of dagdeel dat McDonald's dit niet doet, moet de werkgever 500 euro betalen tot een maximumbedrag van 25.000 euro. Ook moet de werkgever de proceskosten van de vrouw betalen.
De reden? De vrouw had eerder te horen gekregen dat het beleid op haar werk was dat er pas gevolgen zouden volgen bij drie waarschuwingen. Daarom kon ze ervan uitgaan dat ze - ondanks het eerdere nuttigen van een milkshake - niet ontslagen zou worden.
Zelf kipnuggets maken? Hier zie je hoe je ze maakt (met een regenboogsalade erbij):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eiwitrijke soep blijkt aanrader: 'Wel combineren met broodje en salade’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel de soepen van Notchie. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
Koken & eten Dol op curry? Met deze smaakmakers bereid je je tandoorikip helemaal zelf
Indiaas eten kun je natuurlijk eenvoudig afhalen, maar het is ook leuk om een keer de tijd te nemen om alles zelf te maken, tot je eigen kruidenmix aan toe. De Amerikaanse curryfanaat Dan Toombs leert je welke kruiden je nodig hebt voor een kipgerecht. -
Koken & eten Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
koken&weten Staat jouw kerstboom nog? Maak er iets lekkers van voor je hem op straat zet
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is je kerstboom eetbaar?
-
risico's onderschat Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
Video Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
Of je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren. -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkoolstamppot met paprika
Boerenkoolstamppot heeft weinig introductie nodig. Wij maken een variatie op deze typische winterse kost, door het toevoegen van paprika. Natuurlijk vergeten we de spekjes en braadworst ook niet. Uiteraard ook prima weg te laten voor een vegetarische variant.