Ondanks het weer toch zin in BBQ? Met deze vijf visrecepten lijkt het zomer
Ondanks het druilerige weer toch zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In deze tweede aflevering gaat hij aan de slag met kabeljauw.
Delen per e-mail
Kabeljauw met citroen en dille
Mumu begint met een klassieker: kabeljauw met citroen en dille. Hier maakt hij een pakket van in aluminiumfolie, waaraan hij zout, peper en olijfolie toevoegt. ,,Zorg dat het pakket goed gesloten is aan beide kanten. Daarna kan hij direct op de grill met de deksel erop.” Het gerecht is makkelijk én in een handomdraai klaar. ,,Geeft het een kleine vijf minuten en je hebt een mooi gegaarde kabeljauw.”
Spicy kabeljauw
De pittige kabeljauw wordt net als bij het vorige recept gestoomd in aluminiumfolie. Alleen gebruiken we nu citroengras. ,,Het is eigenlijk een variant op een Indisch visrecept”, zegt de kenner. Wanneer de kabeljauw in het aluminumpakketje op de barbecue ligt, maakt de chef een sambalsaus door tomaat, ketjap, sambal en wat limoensap te verwarmen in een pan. ,,Door het pittige van de sambalsaus en de frisheid van het citroengras is deze vis mooi in balans”, aldus Mumu.
Spiesen van kabeljauw en knapperige chorizo
Oftewel: kabeljauw in een Spaans jasje. ,,De sappen van de chorizo trekken in de vis, wat een geweldige smaak oplevert”, zegt Mumu. Nadat de kabeljauw en chorizo op een spies zijn geregen en ingesmeerd met olijfolie, mogen ze op de barbecue. Het vet uit de chorizo veroorzaakt vlammen op de barbecue. Dat is oppassen geblazen, vertelt de chef. ,,Als de barbecue goed heet is, moet je erbij blijven om ze constant te blijven draaien. Anders verbranden ze aan een kant.”
Kabeljauw met chimichurri
,,Chimichurri is bekend uit de Zuid-Amerikaanse keuken”, vertelt Mumu. De vis wordt opnieuw gestoomd in een aluminiumpakket met een paar schijfjes limoen. Ondertussen begint de chef met de saus. Hiervoor gebruikt hij fijngehakte peterselie, chilipeper, gedroogde oregano, fijngehakte knoflook, sherry-azijn en olijfolie.
Kabeljauw en barbecuebieten
Overweeg ook eens om de kabeljauw te garen op een kruidenbedje in plaats van in aluminiumfolie. ,,Dit voegt meer smaak toe”, zegt de BBQ-chef. Daarvoor moeten de kruiden wel eerst geweekt worden in water. ,,Anders verbranden ze direct.”
Hierna mogen de uitgeknepen kruiden op de barbecue met daarop drie citroenschijven en de kabeljauwfilet. Dit alles wordt vergezeld door schijfjes biet gemarineerd in olijfolie, peper en zout. Hierna mag de deksel erop om te garen. ,,De combinatie van de rooksmaak samen met de zoetigheid van de biet is heerlijk.”
Benieuwd naar meer recepten van Marvin? Bekijk onderstaande video’s:
Verder in het nieuws
-
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood. -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet. -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke garnalencocktail
De hoofdrol in deze cocktail is weggelegd voor de Hollandse garnaal. Met z’n malse, stevige structuur en zachte ziltheid een echte smaakmaker. -
Nieuwe kerstcommercials supermarkten zitten vol brok-in-je-keelmomenten
Kerst staat voor gezelligheid: bij elkaar kruipen, kaarsjes aan en lekker eten. De kerstcommercials die grote supermarkten vandaag lanceren, stralen het bijbehorende gevoel van geborgenheid en genegenheid uit. Ze bespelen slim de emoties. -
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread.