Omzet horeca groeide in 2021, maar bleef onder pre-coronaniveau
De horeca heeft vorig jaar meer omgezet dan een jaar eerder, maar de omzetstijging woog niet op tegen het verlies in 2020. De horeca had ook in 2021 te maken met strenge lockdowns en in vergelijking met het pre-coronajaar 2019 lagen de opbrengsten nog altijd ruim een kwart lager, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis.
De omzet van de horeca steeg vorig jaar met 13,5 procent. Alle soorten horeca boekten meer omzet, maar niet elke branche kende evenveel herstel. Vooral de hotels hadden het zwaar: zij zijn nog het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. Hoewel hotels vorig jaar 5,6 procent meer omzet draaiden dan in 2020, was de omzet ten opzichte van 2019 nog bijna de helft kleiner.
Andere logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken en campings, realiseerden een omzetgroei van 22,9 procent in 2021, terwijl zij als enige horecabranche ook een omzetstijging in 2020 behaalden. De vakantieparken en campings profiteerden van extra veel vakanties in eigen land en de hogere prijzen.
Lockdown tijdens kerst
De omzet van eet- en drinkgelegenheden groeide met 13,9 procent, maar bleef nog 22,2 procent verwijderd van het niveau in 2019. Restaurants, cafés, kantines en catering behaalden een omzetgroei, maar boekten nog steeds fors minder omzet dan in 2019.
Fastfoodrestaurants, waaronder snackbars en cafetaria’s, hadden minder last van de coronamaatregelen. Hun omzet lag 18 procent hoger dan in 2020. Vergeleken met 2019 was de omzet 1,7 procent hoger. Samen met de overige logiesaccommodaties waren zij de enige branches die in 2021 ook meer omzet behaalden dan in 2019.
In het laatste kwartaal van 2021 daalde de omzet in de horeca met 18,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door de aanscherping van de coronamaatregelen. Doordat de kerstperiode precies in de harde lockdown vanaf 19 december viel, misten veel ondernemers een fors deel van hun omzet. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de restricties werden versoepeld.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
Wat Eten We Vandaag: Tomaten uit de oven met tonijn en feta
Gevulde tomaten zijn een leuke variatie op de gevulde courgette of aubergine. De vleestomaten die we gebruiken hebben een volle smaak en zijn ideaal qua formaat om te vullen met je favoriete ingrediënten. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta guacamole
Je kent het vast wel: guacamole. Een heerlijke dip van avocado, tomaat, rode ui, limoen en koriander uit het zonnige Mexico. Maar wat nou als je deze ingrediënten samenbrengt en verwerkt in een pasta? Het resultaat: een makkelijke, frisse en oh zo lekkere pasta. -
PREMIUM
Terrastest: hoeveel betaal je voor een drankje? ‘Prijzen voelen steeds ongemakkelijker’
Een biertje op het terras is in twee jaar tijd 15 procent duurder geworden, blijkt uit een terrastest van deze site. De hoge prijs brengt de lokale horeca in een spagaat. „We moeten soms een prijs vragen waar ook wij moeilijk achter kunnen staan.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Griekse quesadilla’s met muntyoghurt
Quesadilla’s zijn een populair gerecht uit de Mexicaanse keuken. De quesadilla’s in dit gerecht geven we een Grieks tintje door de Kalamata olijven en feta. Een heerlijke variatie.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
Churros: de Spaanse lekkernij met kaneelachtige geur. De zoetige snacks zijn enigszins vergelijkbaar met donuts. We bestrooien de churros met kaneelsuiker en traditioneel serveer je ze met chocoladesaus.