Oma Reen wil haar recepten doorgeven: ‘Mijn cultuur en geschiedenis mogen niet mee het graf in’
Koken en EtenIn ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. Oma Reen kookt de hele week. Ze laat haar lekkerste gerechten zien, zoals haar kip met rijst.
Doel van het kookprogramma dat wordt uitgezonden door 24Kitchen is om familierecepten van verschillende culturen - en de verhalen die daarbij horen - door te geven aan volgende generaties. Zo gaan de cultuur én de tradities die daarbij horen niet verloren. Irene de Haas - oma Reen - draagt daar graag aan bij.
,,Het is natuurlijk erg belangrijk om recepten als deze voort te laten leven”, vertelt De Haas terwijl ze in haar keuken kruiden staat te vijzelen voor haar asem pedis, een frisse en pikante soep met onder andere gestoofde kip, citroengras, gember en soepgroenten. Chefkok Danny Jansen kookt sinds 10 mei met vijf oma’s - en één opa - uit onder meer Suriname, Turkije, Griekenland, Thailand en Italië. De Haas, oftewel oma Reen, komt vanaf vanavond vijf werkdagen lang voorbij in de afleveringen.
Oma Reen deelt deze week onder meer haar kiprecept én ze legt uit hoe zij haar rijst altijd goed krijgt. Wil je zeker weten dat jouw rijst goed lukt, gebruik dan een kopje, tipt ze. Maakt niet uit hoe groot hij is, als je in één gerecht maar telkens dezelfde gebruikt. ,,Als de verhoudingen maar kloppen", concludeert Jansen.
Kip ketjap met boontjes en rijst
Ingrediënten
Kip ketjap
1 ui
3 teentjes knoflook
2 cm gember
1 kg kipkluifjes
2 el roomboter
100 ml ketjap manis
2 el oestersaus
3 el tomatenketchup
2 el honing
150 ml water
Boontjes en rijst
500 g haricots verts
250 g pandanrijst
1 bosui
4 el gebakken uitjes
Bereiding
Kip ketjap
- Pel en snipper de ui. Pel en rasp de knoflook. Schil de gember.
- Verhit een ruime bakpan waar alle kipkluifjes in passen. Smelt de boter.
- Bak de kipkluifjes rondom in de roomboter goudbruin op matig vuur.
- Voeg dan de ui en knoflook toe. Rasp de gember boven de pan en bak dit kort mee. Voeg daarna de ketjap, oestersaus, tomatenketchup en honing toe en meng goed door.
- Voeg 150 ml water toe aan de pan. Gaar de kipkluifjes in 20 minuten op matig vuur met een deksel op de pan.
Boontjes en rijst
- Breng een ruime pan water aan de kook. Maak ondertussen de haricots verts schoon. Kook de haricots verts in ongeveer 6 minuten gaar en giet ze daarna af. Kook ondertussen de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Serveren
Stap 1: Haal na 20 minuten de deksel van de pan, laat de saus op matig vuur inkoken tot het een mooie plakkerige laag om de kip vormt. Zet daarna het vuur uit.
Stap 2: Serveer de kip ketjap met de rijst en haricots verts, wat fijngesneden bosuiringetjes en gebakken uitjes.
Lees hieronder het interview met oma Reen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Ramadan is bijna voorbij dus is het tijd voor véél lekkers: waarom op elke tafel andere hapjes staan
De maand Ramadan zit er bijna op. Dat betekent dat er veel lekkers op tafel komt bij het feest Eid al-Fitr. Wat voor lekkers je eet bij dit feest, hangt er maar net af waar je familie vandaan komt. Maar één ding is overal hetzelfde: de jonge mensen gaan bij de ouderen langs. -
video
Zo maak je Turkse pizza (inclusief de kruidenmix die je ervoor nodig hebt)
In ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. In deze aflevering laat oma Dudu zien hoe ze gemakkelijk haar verse kruiden maalt voor lahmahcun. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.
-
PREMIUMVideo
Oma Trees kookt Indonesisch met Danny: ‘Je hoeft vlees niet te vermoorden’
De vrolijke 24Kitchenchef Danny Jansen is terug met een nieuw seizoen Zoals Alleen Oma Dat Kan. Zes weken lang kookt hij niet alleen met oma’s, maar voor de verandering ook met een opa. ‘Het leuke van koken met oma’s en opa’s is dat het niet gejaagd is.’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer