Nieuwe Aziatische borrelsnacks: lekker pittig, maar soms een beetje té
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen professionals producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal beoordeelt kookboekenschrijfster Susan Aretz Aziatische snacks voor bij de borrel.
Volgens Mitsuba, het merk achter de Aziatische snacks, kan het Nederlandse borrelschap wel wat pit en variatie gebruiken. Dit najaar komt het bedrijf met maar liefst tien varianten aan nootjes, crackers en crispies de boel op stelten zetten.
Van pittige smaken als Thaise Srirachasaus en Wasabi tot mildere varianten Red Curry en gezouten Edamame-bonen, het snackmerk beweert voor ieder wat wils te hebben in hun assortiment. Daarnaast zijn alle snacks ook nog eens palmolievrij en zonder smaakversterker MSG (monosodium glutamaat, red.). De crackers liggen al voor 1,75 euro in de schappen en de nootjes en crispy-varianten zullen 1,99 euro kosten.
Verrassend
Ligt het Nederlandse borrelschap niet al vol genoeg? Dat valt wel mee, vindt Susan Aretz. ,,De schappen liggen meestal vol met nootjes en chips. Deze snacks zijn weer eens iets anders. Ik vind de smaken erg verrassend.” De wasabi- en de sriracha-varianten waren volgens haar erg pittig. ,,Ik hou ervan, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er minder enthousiast van worden.”
Ik vind het jammer dat de verpakkingen qua design weinig van elkaar verschillen. Hierdoor heb je niet door hoe divers de inhoud eigenlijk is
Hoewel de smaken haar goed bevallen, vindt de schrijfster van het boek Borreltijd, de verpakking van de snacks een beetje tegenvallen. ,,Ik vind het jammer dat de verpakkingen qua design weinig van elkaar verschillen. Hierdoor heb je niet door hoe divers de inhoud eigenlijk is. De kleuren van de verpakkingen vind ik echter weer slim gedaan.”
Bovendien is op de verpakkingen te zien hoe pittig of mild de snack in kwestie is, aangegeven door de hoeveelheid rode pepertjes. ,,Heel slim van die pepertjes, dat had van mij op zich wel iets prominenter gekund”, meent Aretz. ,,Het is wel erg handig voor mensen die niet van pittig houden of met bijvoorbeeld kinderen; je kunt daarmee een goede afweging maken.”
Labels
Op de achterkant van de verpakkingen is door middel van diverse labels te zien dat het snackmerk geen palmolie en MSG gebruikt, in de basis vegetarisch is en soms een hoog eiwitgehalte bevat. ,,Die labels zijn wel handig, al heb ik nog nooit een zoutje gezien dat niet vegetarisch is. Maar een label als ‘source of protein’ (bron van eiwit - red.) vind ik echt een verspilling van de inkt. Wie eet er nou een borrelsnack als je net gesport hebt”, zegt ze lachend.
Aretz zet wel echt haar vraagtekens bij de duurzaamheid van de zoutjes. ,,Het wordt in China of Thailand geproduceerd en daarna naar Nederland gebracht. Ik vraag me af wat daarvan de overweging is.” In het geval van de Wasabi-erwtjes merkte Aretz op dat ze hun oorsprong kennen in het Verenigd Koninkrijk, waarna ze naar China worden gebracht voor verdere productie. ,,Ik ben benieuwd of Nederlanders daar over vallen, je moet namelijk wel goed de verpakking bestuderen wil je die informatie zien.”
De consumentenprijzen van 1,99 euro of 1,75 euro per zakje of doosje, vindt Aretz ‘op het randje’. ,,In sommige zakjes zit maar 80 gram, dat zijn voornamelijk de lichte crispy snacks, dan vind ik 1,99 euro wel veel geld. Voor de verpakkingen van 125 gram, veelal de nootjes, vind ik de prijs redelijk.”
Desalniettemin is de borrelexpert erg te spreken over de Mitsuba-snacks. ,,Er zitten echt leuke items tussen, het is echt iets nieuws. Je krijgt er natuurlijk wel dorst van, maar daardoor werkt het wel goed als borrelsnack in de kroeg. Tegen mijn verwachting in vind ik de Japanse mix veel lekkerder dan wat er nu al in de winkels ligt. Normaal gesproken vind ik dat droge meuk, maar deze versie zou ik persoonlijk wel kopen; er zit veel meer smaak aan.”
De snacks van Mitsuba zijn er in de smaken Thai Chili, Wasabi, Sriracha, Red Curry, Japanse Mix en Sea Salt en zijn verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn.
Bekijk hieronder alle video's van Koken & Eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nico en Michael kweken vissen in mini-zee in een loods: helft is om te eten, andere helft gaat in echte zee
De aanloop kende wat vertraging, maar binnenkort moeten dan toch de eerste tarbotjes rondzwemmen in zeevissenkwekerij Blue Linked in Zuid-Holland. In het afgelopen jaar werkten Michael Laterveer en Nico Leeuwenstein gestaag verder aan hun project en de eerste bassins worden nu gevuld. -
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & eten
TikTok-filmpje van oma die koekjes bakt met ongeduldige kleinzoon schiet naar recordhoogte
Een video van een oma die koekjes probeert te bakken met haar kleinzoon is miljoenen keren bekeken op social media. Het ventje kan niet wachten tot het bakken klaar is en saboteert keer op keer de gezamenlijke baksessie. -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Koken&Eten
Grote trek? Waag je dan eens aan een monsterhamburger van 1,5 kilo
Hamburgerrestaurant Shifters in het Belgische Roeselare heeft een eetuitdaging van formaat gelanceerd. De ‘Break Out Shifters’ telt maar liefst tien (!) stukken vlees, is rijkelijk belegd met cheddar en bacon en is afgewerkt met een stevige portie friet. Wie het meesterwerkje van 1,5 kilo binnen 35 minuten opeet, krijgt zijn geld terug. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.