Nescafé en KitKat terug in AH-schappen, maar kopzorgen over leveranciers niet voorbij
De strijdbijl tussen supermarktketen Albert Heijn en A-merkfabrikant Nestlé is begraven. Binnenkort liggen er weer KitKat-repen en koffiecupjes in de schappen van de Zaanse grootgrutter. Maar de problemen zijn nog niet voorbij.
Natasja de GrootLaatste update:16-02-22, 18:24
De onderhandelingen waren vastgelopen omdat Nestlé volgens Albert Heijn verhogingen wilde doorvoeren van meer dan 20 procent. Onacceptabel, aldus de supermarktketen eerder. Die cijfers waren volgens een Nestlé-woordvoerder ‘verre van correct’. Door het conflict stopte de levensmiddelengigant tijdelijk met het leveren van producten.
Inmiddels hebben de twee de strijdbijl begraven. ,,We zijn het anderhalve week geleden eens geworden. De logistiek is weer opgestart. De producten liggen binnenkort weer in de winkels”, zei topman Frans Muller tijdens een toelichting op de jaarcijfers van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn en Bol.com.
Maar daarmee zijn de kopzorgen niet verdwenen. Op het moment lopen onderhandelingen met meer leveranciers stroef, zo liet Muller weten. ,,Normaal zijn de meeste gesprekken in januari rond, maar dat is nu niet het geval”, klonk het. Om welke andere leveranciers het gaat, wilde de topman niet kwijt.
Normaal zijn de meeste gesprekken in januari rond, maar dat is nu niet het geval
Albert Heijn zegt scherp te onderhandelen omdat het een buffer wil vormen tegen de inflatie, om zo te voorkomen dat klanten meer moeten betalen dan wat redelijk is. Volgens Muller zit er in sommige gevallen een flink verschil tussen de prijzen die de leveranciers vragen en wat de supermarktketen wil betalen.
Grondstoffen
Het draait bij ons om redelijkheid, om realistische prijzen die we zelf begrijpen, dus waarom zoveel?
Frans Muller, ceo Ahold Delhaize
Wereldwijd kampen bedrijven met de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen als gevolg van het rappe economische herstel en knelpunten in de wereldwijde logistieke keten. Fabrikanten van consumentenproducten willen de hogere kosten het liefst doorberekenen om hun winstmarges op peil te houden.
Volgens Muller kan Ahold goed nagaan of prijsverhogingen terecht zijn omdat de helft van de omzet in Nederland uit eigen huismerken komt. ,,Het draait bij ons om redelijkheid, om realistische prijzen die we zelf begrijpen, dus waarom zoveel?” vraagt Muller zich af.
Ahold Delhaize bleek in elk geval vorig jaar weer een goed jaar te hebben gedraaid. In het tweede coronajaar steeg de omzet met ruim 3 procent naar ruim 75 miljard. De winst kwam uit op 2,2 miljard euro tegenover 1,4 miljard een jaar eerder.
De grootgrutter uit Zaandam profiteerde sterk van de gedwongen sluiting van winkels en restaurants tijdens de lockdowns. En wat bijdroeg aan de groei was dat ook na de versoepelingen mensen meer thuis bleven consumeren en hun boodschappen online bestelden.
Ook bij dochterbedrijf Bol.com stegen de verkopen, met 27 procent naar ruim 5,5 miljard. Inmiddels zijn er al bijna 50.000 webwinkels aangesloten bij het online warenhuis. In de tweede helft van het jaar wordt het bedrijf deels naar de beurs gebracht.