Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers.
Het bedrijf denkt dat de vraag naar ‘duurzame en gezonde voedingsingrediënten’ de komende jaren sterk zal groeien. Niet alleen voor diervoeding, maar zeker ook voor menselijke consumptie. Vooral op dat laatste valk wil Ynsect snel uitbreiden en daarom neemt het Protifarm over.
Het Nederlandse bedrijf produceert jaarlijks ruim 1000 ton voedingsingrediënten, maar kan uitbreiden tot 20.000 ton. Die ingrediënten kunnen worden gebruikt als voedsel voor mensen, dieren en planten. Ynsect heeft zelf twee fabrieken en aan een derde wordt gewerkt. Daarmee heeft het de mogelijkheid om te groeien naar een capaciteit van 230.000 ton per jaar.
Vleesvervanger
Insecten worden gezien als duurzaam alternatief voor vlees. Voor het kweken van meelwormen is namelijk veel minder voedsel en ruimte nodig dan voor het houden van dieren als varkens, runderen en kippen. Zowel Ynsect als Protifarm diende al een aanvraag in bij de Europese voedselwaakhond EFSA om het eigen meelwormproduct goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.
Leerlingen van Aeres Nijkerk mochten eerder ontdekken hoe lekker meelwormen kunnen zijn. Sterker nog: met hun project om meelworm-snacks te maken wonnen ze maar liefst 2500 euro. Lees hier hun verhaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
-
Wat Eten We Vandaag: Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg
Deze Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg is een van de vele gerechten die Zuid-Afrika rijk is. In dit recept verwerken we onder andere kip, kurkuma en tijm. Drie ingrediënten die we veel terug zien komen in de Zuid-Afrikaanse keuken. -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Franse plaattaart
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Rabarber compote
Rabarber is zurig en aards van smaak. Met de toevoeging van sinaasappel en kardemom wordt de smaak zoeter en frisser. Compote is een heerlijke toevoeging om door de yoghurt te roeren of om in gebak of op brood te gebruiken. -
Wat Eten We Vandaag: Pittige makreelcouscous met sugar snaps
Met dit recept voor couscous zet je binnen twintig minuten een heerlijke maaltijd vol groenten op tafel. We mengen de couscous met sugar snaps, komkommer, mais en een olie van peterselie. Voeg er nog makreel in tomatensaus aan toe en je hebt je portie Omega 3 weer binnen.