Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants.
,,We merken dat de vraag toeneemt’’, zegt Randy Tsie van Korean Kitchen uit Amsterdam. ,,New York, Londen en Berlijn hebben de keuken al omarmd en Nederland leert nu ook deze keuken steeds meer kennen.’’ Het komt vooral door het populaire gerecht kimchi, gefermenteerde Chinese kool. ,,Het is het nationale gerecht en wordt ook gebruikt in andere keukens.’’
Tsie ziet het aantal aanvragen voor workshops toenemen. ,,Daarnaast krijgen we meer cateringaanvragen en private dinings. Nu rond de Olympische Spelen is het helemaal druk.’’
,,Koreaans eten is al een tijdje in opkomst’’, weet Susanne Moolenaar, kenner van de Koreaanse keuken. ,,Dat komt ook doordat gefermenteerd voedsel in populariteit is toegenomen en kimchi is het nationale gerecht van Korea. Van de Aziatische keukens is de Koreaanse het gezondst.’’
Moolenaar schrijft op haar facebookpagina over Koreaans eten, ook over het toegenomen aantal restaurants in Rotterdam. ,,Seoul Sister is een hip en trendy restaurant met veel jong publiek en Bapboss – bap is rijs en boss is baas, dus baas van de rijst – heeft een chefkok die in Korea is getraind. Tot begin deze maand kon je alleen afhalen, nu is het ook een restaurant. Han Kuk mi is een all you can eat-restaurant waar je authentieke gerechten kunt proeven. En ik weet dat er binnenkort weer een opengaat in Rotterdam.’’
Buikspek
Wie liever zelf achter de pannen gaat staan, die kunnen een van de vele soorten kimchi proberen, zegt kok Randy Tsie. ,,Thuis maken mensen ook vaak bibimbap, een soort Koreaans nasigericht, dwaejibulgogi (gemarineerde dungesneden buikspek) en allerlei soorten banchan. Dat is een gemarineerd bijgerecht van groente, vaak op basis van soyasaus en sesamolie.’’ Veel gerechten zijn te vinden in het recent verschenen Basisboek Korea van Caroline Hwang.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak. -
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Wat Eten We Vandaag: 3 in 1 pan oud-Hollandse pannenkoekjes met rozijnen
‘Drie in de pan’ is een oud-Hollands gerecht. Drie kleine, dikke pannenkoekjes worden met zijn drieën in de pan gebakken. Traditioneel wordt het beslag met gist gemaakt en gist moet rijzen. Voor deze snelle variant gebruiken we daarom zelfrijzend bakmeel, dan kun je meteen aan de slag. -
Sticky mango-kokosrijst
Het duurt even voordat dit Thaise dessert op tafel staat, maar geloof ons, je zult hier geen spijt van krijgen. Zeker het proberen waard.
-
Wat kunnen we beter eten: witte rijst of zilvervliesrijst?
In de Aziatische, Chinese of Japanse keuken is rijst niet weg te denken. Het wordt bijna in ieder gerecht verwerkt. In de Nederlandse keuken wisselen we vaak af tussen snelkookrijst of witte rijst. Maar kunnen we niet beter zilvervliesrijst verwerken in onze rijstgerechten? -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.