Nederlanders eten te veel kikkerbillen: de kikker wordt bedreigd
De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan. Kikkerbilletjes staan wereldwijd overal op de menukaart. Nederland is een van ’s werelds grootste afnemers. In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa.
Dat blijkt uit onderzoek van de Franse milieuorganisatie Robin des Bois. De kikker en de ‘delicatesse’ lopen gevaar, zegt de organisatie. Er wordt wereldwijd te veel van gegeten. ‘De vangst van kikkers is vaak niet gereguleerd en het gebeurt ongecontroleerd. Daardoor staat het voortbestaan van verschillende soorten op het spel’, schrijft de organisatie.
De Europese Unie is grootverbruiker: ze importeerde van 2010 tot 2019 in totaal ruim 40.000 ton aan kikkerbillen. Daarvoor werden in totaal 814 miljoen tot 2 miljard kikkers gevangen en gedood.
De grootste exporteurs naar Europa zijn Indonesië, Vietnam, Turkije en Albanië. De dieren worden daar bijna altijd levend en in het wild gevangen. ‘Door de toegenomen handel en door de klimaatveranderingen is de kikkerpopulatie op veel plaatsen gedecimeerd’, aldus de milieuorganisatie.
Uitgestorven
Uit onderzoek in Turkije zou blijken dat de kikker daar in 2032 is uitgestorven als er niet wordt ingegrepen. ‘De Europese Unie is de grootste importeur van wilde kikkers ter wereld. De EU heeft daarom ook een verantwoordelijkheid voor het behoud van de kikker.’
De EU heeft ook een verantwoordelijkheid voor het behoud van de kikker
Het dier vormt een belangrijke rol in de voedselketen. Ze eten bijvoorbeeld veel insecten, wat de waterkwaliteit verhoogt en landbouwziektes voorkomt. In gebieden waar minder kikkers zijn, gebruiken boeren meer bestrijdingsmiddelen, stellen de onderzoekers.
Toch worden de meeste kikkersoorten niet genoemd in de internationale conventie voor de bescherming van bedreigde dieren- en plantensoorten, het zogeheten Cites-verdrag. Robin des Bois pleit voor strengere regelgeving en ook voor vang- en exportquota.
Foute etiketten
Frankrijk draagt een grote verantwoordelijkheid. De Fransen – die door de Britten altijd al spottend frogs worden genoemd – zijn de belangrijkste consument van wat ze ‘kikkerdijtjes’, cuisses de genouille noemen. Per jaar wordt zo’n 3000 ton geïmporteerd aan verse, gekoelde of bevroren kikkerbillen. Die eindigen vaak in restaurants op tafel, maar ook in supermarkten. Volgens Robin des Bois is er regelmatig iets mis met de etiketten: er staat niet op uit welk land ze komen of welke kikkersoort het is, wat in strijd is met de Europese regels.
Bovendien worden er in Frankrijk veel in eigen land gevangen voor de consumptie. Dat is legaal. Alleen al in de regio Franche-Comté, tegen de Zwitserse grens, worden meer dan 2 miljoen kikkers per jaar gevangen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Eten op warme dagen: met deze tips maak je het ultieme zomerse gerecht
Van een frisse salade tot een lekker stukje vis of vlees op de barbecue: de zomer is aangebroken en daarmee ook het warme weer. Maar wat maak je nou voor gerecht tijdens een zomerdag? Twee experts geven tips en inspiratie. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti all’arrabbiata
De naam arrabbiata staat voor boze pasta. Dit heeft alles te maken heeft met de pittige smaak. Deze variant pasta komt oorspronkelijk uit de regio van Rome en bestaat altijd uit chili, tomaten en knoflook. Iets minder pittig? Gebruik dan de rode peper zonder de zaadlijsten. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Wat Eten We Vandaag: Varkenshaas-traybake met spek, champignons en aardappel
Deze overheerlijke traybake bestaat uit varkenshaas in knapperig spek en geroosterde aardappeltjes en groenten. In de tijd dat de schaal in de oven staat, heb je alle tijd om je keuken op te ruimen, zodat je na het eten lekker op de bank kunt ploffen. -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast.