Volledig scherm
Jackfruit groeit aan bomen in Zuid-Oost-Azië. © Shutterstock

Met deze vrucht kun je ‘pulled pork’ maken

Voor het eerst is in Nederland volop jackfruit verkrijgbaar. In blik welteverstaan. De vrucht groeit in landen als India, Thailand en Maleisië en zou hier weleens aan populariteit kunnen winnen onder flexitariërs die het vruchtvlees als vleesvervanger gebruiken. 

Volledig scherm
Pulled pork zonder dierlijke ingrediënten. © Shutterstock

Als het aan de producent ligt, Fairtrade Original, gaan we dat in Nederland vaker doen, vlees vervangen door jackfruit. Het bedrijf verkoopt de blikken vanaf maandag bij 881 winkels van Albert Heijn. Jackfruit komt oorspronkelijk uit India, maar is tegenwoordig overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika te vinden.

De jackfruit uit blik komt uit Thailand, waar de 49 aangesloten boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product, belooft Fairtrade Original. De boeren verbouwen sinds 2007 ook mango's en ananassen. 

Vlezige structuur

De vrucht is geschikt als vleesvervanger, zegt Fairtrade Original, en daarom geschikt om een gerecht als ‘pulled pork’ mee te maken. Het heeft een vlezige structuur. Bovendien neemt het gemakkelijk smaak over van andere ingrediënten wat het geschikt maakt voor allerlei soorten bereidingen.

Albert Heijn verkoopt al jackfruit als vleesvervanger van het merk Upton's Naturals, waarbij de jackfruit is gemarineerd in barbecuesaus. Ekoplaza verkoopt blikjes met jackfruit in limoensap. Online zijn veel recepten te vinden met jackfruit. Foodblog De Hippe Vegetariër noemde de stekelige vrucht in 2017 al ‘de nieuwe vleesvervanger’. 

Zo maak je de originele versie van pulled pork: