Met deze trucs laat de supermarkt jou meer kopen dan je van plan was
Kom jij ook altijd met meer thuis dan je van plan was? Om je de ogen te openen waarschuwt Foodwatch voor de slimme trucs die supermarkten gebruiken om te zorgen dat jij je niet aan je lijstje houdt.
Foodwatch is altijd op zoek naar manieren om consumenten te wijzen op misstanden en misleiding. De zelfbenoemde waakhond van de voedingsindustrie heeft dit lijstje samengesteld waarmee consumenten hun voordeel kunnen doen.
1 We worden hongerig gemaakt Wie trek heeft, koopt meer. Dus zetten supermarkten hun afbakovens wijd open zodat de omzet omhoog gaat. Er zijn zelfs ‘parfums’ met broodgeur. En als je mensen laat proeven, krijgen ze het gevoel dat ze de verkoper iets verschuldigd zijn.
2 Ongezond eten ligt in het zicht Het is niet zo dat supermarkten je dik willen maken, maar op sterk bewerkte fabrieksproducten vangen ze wel vaak hogere winstmarges. En die wil een supermarkt wel graag meepakken. Laten dat nou net de producten zijn die meestal niet erg gezond zijn.
3 Muziek stuurt onze keuzes Wist je dat in een supermarkt met Franse muziek meer Franse wijn wordt verkocht en in een supermarkt met Duitse muziek meer Duitse wijn? Onbewust stuurt de muziek een klant in zijn of haar keus, aldus Foodwatch.
4 Met grote winkelkarretjes koop je meer Grote winkelwagens waar maar een handjevol producten in liggen, geven de klant het gevoel dat ze maar erg weinig hebben uitgekozen. Er kan nog best iets bij dat niet op het lijstje staat.
5 Eerst groente en fruit, dan kopen we meer junkfood Dit klinkt onlogisch maar wie al bloemkool en aardbeien heeft gekocht, gunt zichzelf daarna wel een stukje chocolade of een zak chips.
6 We lopen langs de verleidingen In een supermarkt staan brood, melk en fruit lekker ver bij elkaar vandaan zodat we wel langs de andere, minder gezonde verleidingen moeten lopen. En dan is de kans dat we zwichten groter.
7 Op ooghoogte ligt het duurdere spul Supermarkten hebben een ooghoogtestrategie, aldus Foodwatch. Wat je ziet, kopen wij gemakkelijker. Een goede reden om producten met een hogere winstmarge op ooghoogte neer te zetten. Budgetmerken met lagere winstmarge liggen vaak onderaan.
8 Net voor de finish gaat het vaak mis Bij de schappen bij de kassa, gaat het vaak mis. Hier moeten we wachten voordat we aan de beurt zijn. Het ideale moment om je met iets verleidelijks een extra laatste (impuls)aankoop te laten doen. Daarom liggen er vaak allerlei impulsproducten: producten als een reep chocolade of klein zakje snacks of een aanbieding die je toch snel nog even koopt. Vaak zijn de producten gericht op kinderen. Daarom heet dit ook wel de ‘jengelzone’. Als je kind gaat zeuren zwicht je er eerder voor dan thuis, want dan blijft het gezellig. Zo maken supermarkten misbruik van de moeilijkere momenten in de opvoeding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Wat Eten We Vandaag: Piri piri drumsticks met gegrilde paprika
Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks. We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje. -
Elke AH heeft straks zijn eigen ‘Temptation Island’
Klanten van AH kunnen in hun winkel een grotere versafdeling verwachten, vol verleidingen. In rap tempo - gemiddeld drie vestigingen per week - verbouwt de supermarktketen de winkels in heel Nederland. -
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met schelvis
Flammkuchen is het Duitse antwoord op de Italiaanse pizza. Het grote verschil is dat je pizzadeeg maakt met gist en flammkuchendeeg zónder gist. Ideaal, want dit betekent dat flammkuchendeeg niet urenlang hoeft te rijzen. Rol je zelfgemaakte deeg flinterdun uit, zodat het lekker krokant wordt wanneer je het bakt in de oven.
-
PREMIUMsuikerziekte
Hoe het komt dat er elke dag 164 nieuwe diabetespatiënten bij komen
-
-
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met spinazie en citroenboter
Pasta is altijd een goed idee, je kunt er namelijk oneindig mee variëren. Wil je een keer een iets nieuws proberen? Kies dan voor deze makkelijke pasta met spinazie en zelfgemaakte citroenboter. In dit recept gebruiken we enkel de schil van de citroen, wat een frisse citroensmaak geeft zonder dat het zuur wordt. Ook fijn: de pasta staat binnen 20 minuten op tafel.