Volledig scherm
Etiketten lezen in de supermarkt: niet meer nodig. © Shutterstock

Met deze app hoef je geen etiketten meer te lezen

Koken & etenWie gluten wil vermijden of suiker uit zijn dieet wil schrappen, hoeft nu geen kleine lettertjes op de achterkant van een levensmiddel meer te lezen. Een app leest de etiketten voor jou. 

Volledig scherm
De Kies ik gezond?-app van het Voedingscentrum. © Voedingscentrum

App openen, met je telefoon de streepjescode op het etiket scannen en in één oogopslag zien of het product melk, noten, suiker of gluten bevat. Zo simpel maakt het Voedingscentrum het voor consumenten om producten in de supermarkt te beoordelen. 

De nieuwe functionaliteit is vanaf vandaag beschikbaar in de al bestaande Kies ik gezond?-app van het Voedingscentrum. ,,Uit consumentenonderzoek dat wij hebben gedaan, bleek dat behoefte bestond aan een gemakkelijke manier om etiketten te lezen”, legt voedingsexpert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum uit. Zij was leider van het project om de nieuwe optie te ontwikkelen. Een enorm karwei, omdat informatie over 90.000 producten is opgeslagen. 

Je kunt de nieuwe functie op meer manieren gebruiken: als je wilt weten of een product in de Schijf van Vijf staat, of het een stof bevat waarvoor je allergisch bent of als je duurzaamheid belangrijk vindt. ,,Je kunt producten filteren op jouw keuze. Stel je wilt een potje kidneybonen zonder toegevoegd zout, dan kun je meteen zien of dat er niet in zit,” aldus Van der Vossen. Hetzelfde geldt voor suiker, dat soms onder andere namen vermeld is op het etiket. ,,Veel mensen denken bij melasse niet aan suiker, maar dat is het wel.”

Quote

Stel je wilt een potje kidneybo­nen zonder toegevoegd zout, dan kun je meteen zien of dat erin zit

Wieke van der Vossen, Voedingscentrum

Groenten en fruit valt buiten de app, als ze los in de supermarkt liggen zonder etiket. Maar de meeste mensen weten wel dat een prei gezond is, weet Van der Vossen. ,,De vragen gaan vooral over verpakte producten.”

De app is hier en hier gratis te downloaden. 

Waarom is het gevaarlijk om juist daar teveel vet te hebben? Renger Witkamp (Wageningen UR) legt uit hoe het nu precies zit met de gevaren van die extra kilootjes en of het per definitie ongezond is om wat dikker te zijn.