Met deze 5 tips van een pro maak je van je kersttafel een feestje
Koken & etenDeze feestdagen vieren we op kleinere schaal dan gebruikelijk. Maak je tafel daarom lekker extravagant, raadt lifestyle-expert An Bogaerds aan. Gebruik vooral een keer een andere stijl dan je gewend bent.
1. De basis
,,De basis van een mooi gedekte tafel is een mooi tafellaken en linnen servetten", zegt An Bogaerds. Haar boek Table Stories is net verschenen, met daarin tips en adviezen van tafelstylingkunstenaars. ,,Daarnaast ideaal voor op je verlanglijstje: het zal een investering zijn voor op de lange termijn.”
Wel moet je het met servetten op safe spelen: off white of zwart is altijd goed. Je gaat er immers lang plezier van hebben. Volgens Bogaerds zijn papieren servetten niet meer van deze tijd. Doordat je ze weggooit is het niet milieuvriendelijk en oogt het niet mooi op tafel.
2. Verlichting
De verlichting is erg belangrijk: ,,Koel licht verpest elke tafel, hoe mooi hij ook is opgedekt.” Ze raadt warm licht met een gele ondertoon aan. Licht van bovenaf is volgens haar niet nodig: ,,LED-lampjes en kaarsen geven een intiem effect aan de tafel”.
Met kaarsen is het leuk om te experimenteren, zowel in hoogtes als in kleuren. Dit geeft een nonchalant effect. ,,Lichteilanden zijn ook leuk. Bij een ronde tafel zet je deze in het midden, bij een rechthoekige tafel zet je ze aan de koppen.”
3. Kleuren
Met nude kleuren sla je de plank bijna nooit mis: beige, terracotta en zandkleuren zijn nu hot, aldus de Vlaamse. Dit kun je fraai aankleden met bijvoorbeeld dennenappels en herfstblaadjes. Wil je het dit seizoen iets spannender, dan kun je voor paars-tinten gaan. ,,Ik raad aan om je tafel dan helemaal over de top te maken. Denk aan glimmende kerstballen, paarse kaarsen of zelfs losse glitters over de tafel", zegt de lifestyle journalist. ,,Zo creëer je een feestelijke sfeer.”
4. Verschillende hoogtes
Volgens Bogaerds zorg je voor overzicht op tafel door te spelen met hoogtes. Zet je broodmand eens op een verhoging en je schalen met hapjes op de tafel zelf: hiermee zorg je ervoor dat elk gerecht de aandacht trekt.
5. Trends
Momenteel zijn er ook veel trends die je toe kunt passen bij het dekken van je tafel. Ronde borden zijn in. ,,Men let er tegenwoordig op niet te veel te eten. Je borden hoeven dan ook niet groot te zijn", zegt Bogaerds. ,,Wanneer je de tafel dekt hoeft het bestek ook niet altijd op het servet te liggen. Een brief, kerstbal of zelfs een citroen kan het bord opleuken.”
Ook ‘bloemenwolken’ (zie de Instagrampost hierboven) zijn niet meer weg te denken uit de huiskamer. Dat is kippengaas waar je droogbloemen in steekt. ,,Let wel op dat ze hoog genoeg hangen, je wilt niet dat ze in je kaarsen terechtkomen.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMcolumn
Het mag een onsje minder, maar écht helemaal zonder?
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Zuivel & Vlees. Tijd om de balans op te maken. Aflevering 6 (en slot): de beloning.Breda -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren.
-
Van dit simpele én gezonde kerstbrood kun je blijven snoepen
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van makkelijk en gezond kerstbrood. -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Op deze manier maak je van carpaccio een echt kerstgerecht
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van lauwwarme carpaccio met aardpeer en truffel.