Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January.
Waarom zijn jullie begonnen met No Wine Today?
Merel Braakman (MB): ,,Het is onze missie om mensen bewuster te laten omgaan met hun drankgebruik. Onze unieke methode waarbij je langzaam je mindset over alcohol verandert, volgen ze niet alleen tijdens januari, maar gedurende 30 of 63 dagen. Het gaat erom dat je nadenkt over de vraag waarom je drinkt; vaak is het een gewoonte geworden. We raden niemand aan om helemaal te stoppen als je dat niet wilt, maar willen mensen wel laten inzien dat je een betere versie van jezelf wordt als je niet meer klakkeloos drinkt.”
Judith Renard (JR): ,,Je krijgt elke dag veel tips via de mail, zoals recepten voor mocktails en toegang tot onze succestools, zoals een afstreepkalender. Niet om af te tellen tot je weer mag drinken, maar tot je een meer bewuste drinker bent geworden.”
Wat is het grootste voordeel van bewuster drinken?
JR: ,,Je hebt opeens veel meer tijd en energie om andere dingen te doen.”
MB: ,,Het verdwijnen van buikvet, oftewel de bierbuik of wine belly, en een fitter lichaam is een mooie bijkomstigheid.”
Alcohol is het nieuwe minder vlees eten?
JR: ,,Het wordt meer en meer geaccepteerd om niet altijd te drinken. Er zijn ook steeds meer lekkere alcoholvrije dranken, zoals de gin van Nona June, en bubbels, bijvoorbeeld de Bruud 0 % van Patty Brard.”
MB: ,,We staan nog maar aan het begin; over twee jaar is bewust drinken net zo hip als minder vlees eten nu is. Je hoeft geen alcoholist te zijn om te minderen met drank.”
Melden meer mensen zich in januari?
JR: ,,Dan zien we wel een piek, maar die zien we ook na de zomervakantie. Meedoen kan het hele jaar door. 80 procent maakt goede voornemens en maar 17 procent houdt het vol. Bij onze methode houdt iedereen het vol.”
MB: ,,Wat helpt, is dat je voor ons programma betaalt, want dan willen mensen het afmaken ook.”
Doen jullie zelf eigenlijk aan Dry January?
JR: ,,Ik heb een heerlijk glas champagne gedronken met oud en nieuw.”
MB: ,,Op wintersport in Frankrijk heb ik in de zon een glas goede Sancerre gedronken en daar heb ik heel bewust enorm van genoten. Omdrinken in plaats van omdenken, daar gaat het om.”
Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Deze restaurants zijn Thuisbezorgd spuugzat: ‘Niemand is blij met ze, ze verkopen lucht’
Thuisbezorgd heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de commissie te verhogen met 1 procentpunt. De marge voor de horeca wordt zo steeds kleiner. Het probleem voor ondernemers is alleen dat er veel besteld wordt via de grote speler op de markt voor maaltijdbezorging. -
Koken & Eten
Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Vanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki chicken met rijst
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vlees wordt gegrild en gelakt met een saus op basis van sojasaus en suiker. Hierdoor krijgt het vlees een mooi glanzend bruin laagje. De saus kun je zelf maken, maar wil je voor de snelle variant gaan, dan kun je de kant-en-klare teriyakisaus gebruiken. Lekker met kip, rijst en groenten.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Koken & Eten
Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.