Meer ruimte voor horeca: gaat het coronaterras straks over twee verdiepingen?
We mogen bijna weer het terras op, maar dan wel op anderhalve meter afstand van elkaar. En dus snakt de horeca in Nederland naar meer terrasruimte. Werkloze podiumbouwers in Den Bosch hebben daarom nu een twee verdiepingen tellend 1,5 meterterras in de markt gezet, in één dag neer te zetten op elk willekeurig plein. ,,Zo kan de horeca toch nog wat terugverdienen.”
Ja, even zaten ze wel in zak en as bij Coreworks afgelopen maand. Wat kan je in deze tijd nog als leverancier van steigers en podia, gespecialiseerd in evenementen met meer dan 10.000 toeschouwers? Paaspop, Pinkpop of 7th Sunday? ,,Alles is afgezegd. Er komt nul euro binnen", vertelt mede-eigenaar Bart van Schaaijk.
Zijn 27 man aan vast personeel is nog in dienst en dat wil Van Schaaijk graag zo houden. ,,Dus toen duidelijk werd dat er tot 1 september ook echt geen andere grote evenementen meer zouden komen, zijn we snel andere plannen gaan bedenken.”
En zie daar: het 1,5 meterterras. In allerlei formaten en uitvoeringen neer te zetten. ,,Van een heel plein vol met terrasstoelen tot een klein terrasje voor de friettent”, vertelt Van Schaaijk. En dat moet de capaciteit op terrassen flink verhogen, als alle tafels na heropening op zeker anderhalve meter van elkaar moeten staan.
,,Zo kan de horeca, als ze weer open mogen op 1 juni, toch wat geld terugverdienen”, hoopt Van Schaaijk. Want van Amsterdam tot aan Geertruidenberg, overal leeft de vraag of de horeca per 1 juni tijdelijk meer ruimte kan krijgen op pleinen en parkeerplaatsen.
Veiligheid is ‘uiteraard’ het belangrijkste, zegt Van Schaaijk ook. In Groningen waren al plannen voor een terras over twee verdiepingen. Dat gaat uiteindelijk niet door vanwege de vrees dat het te veel bezoekers trekt en daarmee een potentiële infectiehaard wordt. ,,Dat moet inderdaad goed gereguleerd worden”, zegt Van Schaaijk.
,,Je moet ook aan de aan- en afvoer van mensen denken, zodat niet iedereen een tafeltje gaat zoeken of in lange rijen moet staan. Maar dat kan best met een goede routing en bijvoorbeeld tijdslots. Uiteindelijk is dat iets voor de horecazaken om uit te werken.” In hoeverre zo'n terras er mag komen, hangt dan ook vooral van de gemeente af, zegt Van Schaaijk. Er zijn al wat contacten in Den Bosch en Tilburg, maar er ligt nog niets vast.
De tafeltjes staan in elk geval allemaal anderhalve meter uit elkaar of er zit een ‘kuchscherm’ tussen. Ook is er maar één looproute. ,,Afhankelijk van hoe de regels van Koninklijke Horeca Nederland precies geïnterpreteerd worden, wordt de capaciteit op een al bestaand terras zo vijftig tot zeventig procent groter", stelt Van Schaaijk.
Maar ook op plekken waar nog geen terras staat, zoals op pleinen, kunnen er zo extra stoelen komen. Het initiatief daarvoor moet komen vanuit de gemeente of vanuit horecazaken. ,,Meerdere horecazaken kunnen bijvoorbeeld op het plein voor hun deur zo'n terras bouwen en de opbrengst daarvan delen.” Het bedrijf heeft tot 10.000 vierkante meter aan terrasruimte beschikbaar. Een terras is in een uurtje of vier neergezet.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Horeca mag straks open, maar hoe welkom voelen klanten zich achter plexiglas? ‘Het wordt spannend’
Restaurants mogen vanaf juni weer dertig gasten ontvangen, maar de problemen zijn dan nog zeker niet voorbij. Halvering van de couverts heeft verregaande gevolgen, zowel voor de gastvrijheid, de boekhouding als het personeel.
-
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMKoken & Eten
Michelle (nog maar net 17) spaarde jarenlang voor haar droom; nu heeft ze een eigen wafelkraam
Michelle Hoorn (nét 17) spaarde jarenlang om haar droom waar te maken: een eigen wafelkraam. Nu toert ze het land door met verse Brusselse wafels met slagroom, chocolade en toppings.