Meer ruimte voor horeca: gaat het coronaterras straks over twee verdiepingen?
We mogen bijna weer het terras op, maar dan wel op anderhalve meter afstand van elkaar. En dus snakt de horeca in Nederland naar meer terrasruimte. Werkloze podiumbouwers in Den Bosch hebben daarom nu een twee verdiepingen tellend 1,5 meterterras in de markt gezet, in één dag neer te zetten op elk willekeurig plein. ,,Zo kan de horeca toch nog wat terugverdienen.”
Ja, even zaten ze wel in zak en as bij Coreworks afgelopen maand. Wat kan je in deze tijd nog als leverancier van steigers en podia, gespecialiseerd in evenementen met meer dan 10.000 toeschouwers? Paaspop, Pinkpop of 7th Sunday? ,,Alles is afgezegd. Er komt nul euro binnen", vertelt mede-eigenaar Bart van Schaaijk.
Zijn 27 man aan vast personeel is nog in dienst en dat wil Van Schaaijk graag zo houden. ,,Dus toen duidelijk werd dat er tot 1 september ook echt geen andere grote evenementen meer zouden komen, zijn we snel andere plannen gaan bedenken.”
En zie daar: het 1,5 meterterras. In allerlei formaten en uitvoeringen neer te zetten. ,,Van een heel plein vol met terrasstoelen tot een klein terrasje voor de friettent”, vertelt Van Schaaijk. En dat moet de capaciteit op terrassen flink verhogen, als alle tafels na heropening op zeker anderhalve meter van elkaar moeten staan.
,,Zo kan de horeca, als ze weer open mogen op 1 juni, toch wat geld terugverdienen”, hoopt Van Schaaijk. Want van Amsterdam tot aan Geertruidenberg, overal leeft de vraag of de horeca per 1 juni tijdelijk meer ruimte kan krijgen op pleinen en parkeerplaatsen.
Veiligheid is ‘uiteraard’ het belangrijkste, zegt Van Schaaijk ook. In Groningen waren al plannen voor een terras over twee verdiepingen. Dat gaat uiteindelijk niet door vanwege de vrees dat het te veel bezoekers trekt en daarmee een potentiële infectiehaard wordt. ,,Dat moet inderdaad goed gereguleerd worden”, zegt Van Schaaijk.
,,Je moet ook aan de aan- en afvoer van mensen denken, zodat niet iedereen een tafeltje gaat zoeken of in lange rijen moet staan. Maar dat kan best met een goede routing en bijvoorbeeld tijdslots. Uiteindelijk is dat iets voor de horecazaken om uit te werken.” In hoeverre zo'n terras er mag komen, hangt dan ook vooral van de gemeente af, zegt Van Schaaijk. Er zijn al wat contacten in Den Bosch en Tilburg, maar er ligt nog niets vast.
De tafeltjes staan in elk geval allemaal anderhalve meter uit elkaar of er zit een ‘kuchscherm’ tussen. Ook is er maar één looproute. ,,Afhankelijk van hoe de regels van Koninklijke Horeca Nederland precies geïnterpreteerd worden, wordt de capaciteit op een al bestaand terras zo vijftig tot zeventig procent groter", stelt Van Schaaijk.
Maar ook op plekken waar nog geen terras staat, zoals op pleinen, kunnen er zo extra stoelen komen. Het initiatief daarvoor moet komen vanuit de gemeente of vanuit horecazaken. ,,Meerdere horecazaken kunnen bijvoorbeeld op het plein voor hun deur zo'n terras bouwen en de opbrengst daarvan delen.” Het bedrijf heeft tot 10.000 vierkante meter aan terrasruimte beschikbaar. Een terras is in een uurtje of vier neergezet.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische wok met glasnoedels
-
PREMIUMKoken & eten
Horeca mag straks open, maar hoe welkom voelen klanten zich achter plexiglas? ‘Het wordt spannend’
Restaurants mogen vanaf juni weer dertig gasten ontvangen, maar de problemen zijn dan nog zeker niet voorbij. Halvering van de couverts heeft verregaande gevolgen, zowel voor de gastvrijheid, de boekhouding als het personeel. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
Deze wraps met sticky aubergine zijn een leuke vervanger voor vlees. Je maakt de wraps af met sla, komkommer en een zelfgemaakte sriracha mayonaise. Makkelijk om te maken en binnen een half uur op tafel. -
Wat Eten We Vandaag: Broccoliwafels met cherrytomaten en mozzarella
Broccoli: je houdt ervan of helemaal niet. Om toch wat groenten binnen te krijgen, hebben wij deze groente verwerkt in wafels. En geloof ons: het is verrukkelijk. Ook voor de moeilijkste eters onder ons is het lekker. Zo krijgen ze toch wat extra groenten binnen, terwijl ze genieten van broccoliwafels.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
Churros: de Spaanse lekkernij met kaneelachtige geur. De zoetige snacks zijn enigszins vergelijkbaar met donuts. We bestrooien de churros met kaneelsuiker en traditioneel serveer je ze met chocoladesaus.