Meer groente en fruit eten? Met deze 13 trucs lukt het wel
Het is niet altijd even makkelijk om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, maar het is wel nodig. Een dieet met fruit en groente kan namelijk helpen met het controleren van de bloeddruk, een gezonde hoeveelheid cholesterol, de bloedvaten flexibel houden, botten beschermen en eigenlijk bijna het hele lichaam gezond houden.
Per dag heeft ons lichaam ongeveer 2,5 porties groente (250 gram) en twee porties fruit (200 gram) nodig. Vaak halen we dit niet. Dit komt doordat het volgens velen te lang duurt om klaar te maken of omdat we te veel vasthouden aan oude gewoontes. Met de volgende tips wordt het makkelijker om die te doorbreken en genoeg groente en fruit binnen te krijgen:
1. Weet hoeveel je nodig hebt:
Per dag heeft je lichaam dus ongeveer 250 gram groente en twee porties fruit (200 gram) nodig. Meer groente en fruit wordt aangeraden, dus bereken de hoeveelheid die je nodig hebt.
2. Stel jezelf een doel:
Probeer per dag één stuk extra fruit of groente te eten. Zodra je hier aan gewend ben, verhoog je de hoeveelheid weer met een.
Rasp groentes fijn in je eten om toch extra groente binnen te krijgen. Hierdoor krijgen ook de groentehaters nog voldoende vitamines binnen
De appels, bananen en mandarijnen kunnen gaan vervelen. Probeer daarom af en toe een iets exotischer stuk fruit, zoals een kiwi, mango, passievrucht of ananas.
In een smoothie kun je makkelijk fruit en groente verwerken en lekker gedurende de hele dag.
Hummus, een lekkere spread of een dressing. Het is allemaal heel erg geschikt om groente in te dippen.
Fruit kun je altijd dippen in zoet broodbeleg als pindakaas of jam.
Een geprakte avocado of bijvoorbeeld gepureerde spinazie kun perfect worden gebruikt als beleg op een broodje of cracker.
8. Begin de dag goed:
Gooi wat groente bij je eitje in de vroege morgen of voeg fruit toe aan je ochtendyoghurt. Of doe je ei in de koffie.
9. Drink het:
Als je geen smoothie wilt of kan maken, kun je altijd nog een fruitdrankje kopen. Let hierbij wel op dat de fruitdrank niet vol zit met suiker.
Gesneden ui, courgette, aubergines en wortels met wat olijfolie, balsamico-azijn en een oven, meer heb je niet nodig om groente lekker te maken.
Er zijn genoeg geprepareerde salades en meeneemmaaltijden om je groente en fruit binnen enkele seconde op tafel te zetten. Tijd hoeft dus geen obstakel meer te zijn.
Een beetje kruiden, wat geraspte kaas of een lekkere olie. Het helpt allemaal om de groentes extra smaak te geven, dus gewoon experimenteren en de juiste combinatie vinden.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is pure chocolade en een stuk fruit. Mocht je de chocolade niet au bain-marie kunnen smelten, stel jezelf dan het doel bij elk stuk chocolade een stuk fruit te eten. Dan zit je waarschijnlijk zo aan je aanbevolen hoeveelheid fruit per dag.
Bron: Harvard Medical Journal
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde aubergine steak met bulgur salade
Wist je dat je aubergine uitstekend kunt marineren? De structuur van aubergine zorgt ervoor dat kruiden helemaal worden opgenomen. Wij maken een aubergine steak met een frisse bulgur salade met tomaat, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. Een heerlijk zomers gerecht voor bij de barbecue. -
In Australische cel krijg je beter te eten dan in verzorgingstehuis
Wie in een Australische gevangenis zit, krijgt betere maaltijden dan in een verzorgingstehuis. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
De vijf lekkerste sandwiches voor de lunch
Rond het middaguur kijken we vaak uit naar de lunch. Op zo'n moment kun je dan ook het beste uitpakken met een koningsmaal. Met deze sandwiches zit je geheid goed. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.