Magere vis is net zo gezond als vette vis
Koken&WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. De komende twee weken onderzoekt hij de wereld van de vette vis. In deze eerste aflevering: is visolie wel zo gezond als wordt beweerd?
Met 90 jaar voor vrouwen en 84 jaar voor mannen heeft Japan de hoogste levensverwachting ter wereld. Ter vergelijking: in Nederland worden vrouwen gemiddeld 84 en mannen 80. Het geheim van de Japanners is zo vaak onthuld dat het geen geheim meer is: vette vis. Toch rijst steeds vaker de vraag of hun gezondheid wel aan visolie kan worden toegeschreven.
Het ene vet is het andere niet. Transvetten (die houden koekjes en sauzen langer houdbaar) zijn ronduit ongezond. Over verzadigde vetzuren (eieren, zuivel, vlees) wordt onder wetenschappers en artsen nog fel gediscussieerd. Het gezondst zijn onverzadigde vetzuren.
Omega 3
Onverzadigde vetzuren kun je weer indelen in enkelvoudige onverzadigde vetten, zoals olijfolie en avocado's, en meervoudige onverzadigde vetten. Die laatste zijn de zogenoemde omega-vetzuren. Die omega-vetten worden ‘essentieel’ genoemd, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken en je ze dus uit voeding moet halen. Van omega 6 krijgen we via onder andere margarine en zonnebloemolie meer dan voldoende binnen. Omega 3 zit in lijnzaad, walnoten en vooral: vette vis.
Uit grote bevolkingsonderzoeken en uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. ,,Een lage inname uit een wekelijkse portie vis zou bescherming bieden tegen ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand”, zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research. ,,Grote hoeveelheden vette vis, zoals in de traditionele voeding van de Inuit en Japanners, verlagen de kans op bloedpropjes, aderverkalking en hoge bloeddruk.”
Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar waarom dat is, weten we niet
Zo ontstond het beeld: hoe vetter de vis, hoe gezonder. Bekende vette vissoorten zijn zalm, makreel en haring. Een van de vetste soorten is paling, maar die staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Visolie met omega 3 is nu zo’n grote hype, dat het zelfs aan producten wordt toegevoegd. Kippen die vismeel te eten krijgen, leggen eieren met omega-3. En koolvis en kabeljauw zijn van nature mager, maar Iglo voegt visolie toe en verkoopt dan ‘omega 3-vissticks’.
Vette vis-mythe
,,Er is geen sluitend bewijs dat vette vis beter is dan magere vis”, zegt Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics aan Wageningen University & Research. ,,Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar waarom dat is, weten we niet. Het wordt gekoppeld aan vette vis, maar of dat door die olie komt, is onbekend. Mensen die magere vis eten zijn net zo gezond af.”
Wat volgens de Wageningse wetenschapper wel waar is: na een eerste hartaanval kan visolie een tweede helpen voorkomen. ,,Dan gaat het om zeer hoge doseringen visolie. Dat haal je niet met een stukje zalm, zelfs niet met een capsule. Artsen schrijven dit op recept voor.”
Wat verklaart dan die hoge leeftijd van Japanners in goede gezondheid? Dat blijft moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk komt het omdat het ‘geheim’ meer is dan alleen voeding. Het oudst worden Japanners op het eiland Okinawa. Hun eilanddieet is grotendeels plantaardig en bevat groene thee, zoete aardappelen en veel gefermenteerd voedsel zoals sojasaus en vooral: natto. Het Japanse ontbijt bevat extreem veel vitamine K2. Volgens Eddy Smit, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie en tevens uit Wageningen, kan daar de oplossing voor het mysterie liggen: ,,Er zijn sterke aanwijzingen dat K2 een rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.”
Japanners gebruiken ook veel koolzaadolie. En laat dat nou net een natuurlijke bron zijn van, jawel, omega 3. Er is geen aanleiding om koolzaadolie het nieuwe Japanse gezondheidsgeheim te noemen. Olijfolie is een gezonde keuze, maar je zonnebloemolie (met vooral omega 6) vervangen door koolzaadolie (omega 3) kan zeker geen kwaad.
Het oordeel
Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar of dat te danken is aan vette vis, is helemaal niet zeker. Want wie magere vis eet, is ook gezond. Het Japanse gezondheidsgeheim is dus een stuk complexer dan wonderolie uit een visje.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Koken & Weten
Is het gevaarlijk om rauwe melk te drinken? Of juist heel gezond?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is rauwe melk gezond of juist gevaarlijk? -
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee. -
koken&weten
Kun je aan je scheten ruiken wat je hebt gegeten?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je aan een scheet ruiken wat je hebt gegeten? -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Wat Eten We Vandaag: Brownie mugcake met kaneel
Trakteer een ander of jezelf op deze mugcake: een brownie in een mok met een snufje kaneel. Gebruik voor dit recept een mok van 250 ml.