Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’
Koken & etenVeel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met grote hoeveelheden groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht.
Duizenden kilo's basilicum, frietaardappelen waar geen klanten voor zijn, slagers met volle magazijnen. Al die spullen komen vanaf maandag terecht in maaltijdboxen. ,,Ik ken een forellenkweker die de forellenpopulatie maar ziet doorgroeien. Het tomatenseizoen begint nu. Die planten wachten niet. Kippen wachten ook niet met eieren leggen. Bij de kippenboeren worden kuikens geboren. Daar moet iets mee. Het probleem wordt met de dag groter.”
Dat zegt Stijn Markusse, eigenaar van Boerschappen, die boodschappenboxen van de Brabantse land- en tuinbouw maakt. ,,Normaal gesproken kijken we voor onze boxen naar wat het seizoen te bieden heeft.” Boerschappen heeft ‘een paar duizend’ klanten. ,,Maar we zagen het aantal klanten met 60 procent stijgen de afgelopen weken."
Wintergroenten
Zeker nu de lente eraan komt, worden de problemen nijpender. Dat hoort Markusse ook van leveranciers. ,,Tot een paar weken geleden hadden we de wintergroenten, zoals kool. Die kun je iets langer bewaren. Dan heb je week of twee de tijd, maar nu komen de bladgewassen. En die kun je niet zo lang goed houden.”
Samen met Home Made Chefs gaat de ondernemer nu andere boxen maken, met de overschotten uit de land- en tuinbouw. Het gaat om eten dat normaal gesproken naar de horeca ging. Maar restaurants moesten sluiten en de oogst wacht niet tot het coronavirus is verdwenen. ,,We komen vanaf maandag met vier soorten boxen: een kidsbox, een prepbox, een chefsbox en een blackbox.” Voordeel: er gaan minder mensen naar de supermarkt, zegt Markusse. ,,Dat is ook goed. We gaan mensen uit de supermarkt halen en laten eten wat de boeren te bieden hebben.”
Het wordt een landelijk project waarbij Boerschappen gebruik kan maken van het eigen distributienetwerk en de steun van Rabobank. ,,We mogen op hun parkeerterreinen drive-throughs gaan maken. Dus het is zeker een coronaproof-systeem. En mensen krijgen een bosje bloemen erbij van bloementelers. die met hetzelfde probleem zitten.” De boxen kosten tussen de 29,50 en 67,50 euro.
Op dit moment is de productie al begonnen, meldt Rob van den Broek die samen met tv-kok Danny Jansen een catering- en foodmarketingbedrijf heeft. ,,We zijn in gesprek gegaan met Boerschappen. Nu de restaurants dicht zijn en de chefs thuis zitten, zeiden we: laten we iets gaafs doen.”
Hij noemt het voorbeeld van een kippenboer die een overeenkomst heeft met de Efteling. ,,De kippen gaan gewoon door met leggen, maar de eieren worden niet meer afgenomen. Die producten komen nu niet ineens in de supermarkt, dat is een heel ander traject” Van den Broek hoorde van boeren en telers die nu veel moeten dumpen. ,,Die zitten met de handen in het haar.”
Heel praktisch: verse groenten komen in de boxen, maar Home Made Chefs maakt ook tomatensauzen. ,,En we zijn nu pesto aan het maken want we hebben een hele lading basilicum binnengekregen.”
Een van de leveranciers is het wereldwijd opererende Koppert Cress: die telen kleine kruiden en andere miniplantjes, vooral voor de horeca. Eigenaar Rob Baan luidde vorige week al de noodklok. Hij stelde tonnen prachtige oogst weg te moeten gooien. Baan gaf aan de producten af te willen staan aan chefs die koken voor afhaal- en bezorgdiensten.
,,Een gezond product mag echt niet weggegooid worden, zeker nu niet!’’ aldus Rob Baan. ‘Ik hoop dat consumenten kennismaken met nieuwe producten middels de boxen en dat zij anders naar eten zullen gaan kijken.’’
Vooroordelen over boeren? In deze video van De Stentor zie je wat ervan klopt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zelfgemaakte knoflooksaus
Deze heerlijke knoflooksaus maak je gemakkelijk zelf, en wint het absoluut van de kant-en-klare varianten. Dit heerlijke sausje mag niet ontbreken bij de barbecue, een broodje shoarma of is zeer geschikt als dip bij de borrel. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
update
Supermarkten en drogisterijen voeren deurbeleid in
Het gebruik van een winkelwagen wordt verplicht in supermarkten, ook als een klant slechts één product nodig heeft. Bovendien laten supermarkten maximaal één klant per tien vierkante meter winkelvloer toe. In een winkel van duizend vierkante meter mogen dus maximaal 100 klanten tegelijk binnen zijn. Supermarkten regelen dit door het aantal winkelwagens te beperken. Dat meldt het CBL, brancheclub van de supermarkten. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VIDEO
Met deze bijzondere tip maak je de perfecte nasi goreng
In onze videoserie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. In deze laatste aflevering leren Job en Perry over het ontstaan van nasi goreng. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus.