Lust jij geen spruitjes? Dat ligt aan je genen
Koken & etenGruwel je van bepaalde groenten zoals broccoli, kool en spruitjes? Dat ligt misschien aan je genen. Dat stellen althans enkele Amerikaanse wetenschappers.
Delen per e-mail
Onderzoekers van de universiteit van Kentucky geloven dat een bepaald gen ervoor zorgt dat sommige groenten bijzonder bitter smaken. Mensen met het gen vermijden daarom voedzame groenten zoals broccoli, spruitjes en kool. ,,Die personen kunnen ook overgevoelig reageren op smaken als die van donkere chocolade, koffie en bier’’, aldus Jennifer L. Smith van de universiteit van Kentucky en mede-auteur van het artikel, dat ze afgelopen weekend presenteerde op de American Heart Association’s Scientific Sessions in Philadephia.
Smaakgen
Mensen hebben twee varianten van het smaakgen TAS2E38. Over het algemeen zorgt die gencombinatie ervoor dat we bittere smaken niet of slechts gedeeltelijk kunnen proeven. Voor mensen met twee TAS2R38-PAV-genen daarentegen, ook wel ‘superproevers’ genoemd, is hetzelfde voedsel echter ontzettend bitter.
De proefpersonen die over het PAV-genotype beschikten, aten dan ook slechts kleine hoeveelheden bladgroenten, ook al zijn die enorm goed voor je.
Koken
Om te vermijden dat die goede proevers te weinig van de bittere groenten binnenkrijgen, raden de onderzoekers aan om je groenten te koken. Dat kan de bitterheid verminderen. De onderzoekers wijzen er ook op dat je smaakpapillen minder gevoelig worden naarmate we ouder worden. ,,Het is dus niet omdat je als je kind niet hield van spruitjes, dat je ze nu ook niet lust. Proef dus zeker eerst voordat je je er je neus voor ophaalt’’, aldus Smith.
Voor kinderen is het uiteraard enorm belangrijk om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Deze vijf tips helpen kinderen – en volwassenen – meer groenten te eten:
1. Vervang spaghetti door courgetti: Of andere groentespaghetti. Serveer met bolognaise – of andere saus en eventueel wat geraspte kaas. De kans is groot dat je kind het verschil niet eens opmerkt.
2. Laat je kind zijn of haar eigen smoothie maken: Roep één ochtend per week uit tot smoothieochtend en laat je kind zélf kiezen welke groenten of fruit er in de smoothie mogen.
3. Maak frietjes van zoete aardappel: Kinderen houden van frietjes. Vervang ze af en toe door frietjes van zoete aardappel, die je klaarmaakt in de oven. Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan ook guacamole en laat je kind hun frietjes daarin dippen.
4. Wees creatief met bloemkool: Bloemkoolpuree, bloemkoolrijst, een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Deze groente is heel veelzijdig en dus makkelijk in de maaltijden van je kind te smokkelen.
5. Kies voor klein: Groter is niet altijd beter, en al zéker niet als het om groenten gaat. Maak je spaghettisaus met wortelen, paprika’s, courgette en champignons? Als je ze extra fijn snijdt, zullen je kinderen er véél minder op tegen hebben. Ook kan je aan veel andere gerechten, zoals omeletten, fijngesneden groenten toevoegen.
Lukt het niet om je te kind te laten eten? Dat ligt echt aan de opvoeding, zo blijkt uit deze aflevering van Mag ik van Tafel?:
Verder in het nieuws
-
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood. -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt.
-
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet. -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten? -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke garnalencocktail
De hoofdrol in deze cocktail is weggelegd voor de Hollandse garnaal. Met z’n malse, stevige structuur en zachte ziltheid een echte smaakmaker.